Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling van Staphylococcus aureus (Plastische Chirurgie)

Binnenkort wordt u geopereerd op de afdeling Plastische Chirurgie. Tijdens deze operatie kan de bacterie Staphylococcus aureus in uw lichaam komen. Deze bacterie kan een infectie veroorzaken waardoor u in sommige gevallen de prothese kunt verliezen. Om te voorkomen dat u een infectie oploopt na de operatie behandelt u zichzelf voor de operatie met speciale zeep en neusgel. 

Wat is Staphylococcus aureus?

We doen er alles aan om te voorkomen dat u een infectie oploopt na de operatie. Toch kan het gebeuren dat de huidbacterie Staphylococcus Aureus in uw lichaam komt. Deze bacterie komt voor op de huid en in de slijmvliezen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het risico op een infectie met deze bacterie kleiner als u al voor de operatie begint met het behandelen ervan. 

Hoe verloopt de behandeling?

Als er bij u protheses worden geplaatst of u al eerder een infectie heeft doorgemaakt, behandelt u zich met de zeep en de neusgel. De behandeling duurt vijf dagen. U start een dag voor de operatie en gaat hiermee door tot en met de derde dag erna. Als u het ziekenhuis verlaat voor de derde dag na de operatie, maakt u de behandeling thuis af.

Het is belangrijk dat u na de start van de behandeling geen bodylotion of andere crème meer gebruikt. 

De dag voor de operatie
Omdat Staphylococcus aureus op uw lichaam zit, komt deze ook op uw beddengoed, kleding en handdoeken terecht. Voordat u start met de behandeling verschoont u daarom uw beddengoed en handdoeken en trekt u schone kleren aan. 

Op de avond voor uw operatie wast u zichzelf met de Hibiscrub. Het is belangrijk dat u vooral uw nek, oksels, borsten, voeten, liezen, navel en huidplooien goed wast. Spoel de zeep altijd goed af. Was alleen de eerste keer dat u het middel gebruikt uw haar met de Hibiscrub. In de dagen daarna kunt u uw haar met gewone zeep wassen. 

U start op de avond voor de operatie ook met de Bactobran-neusgel. Breng de neusgel met een wattenstaafje aan in beide neusgaten. Dit hoeft niet diep te zijn. Verdeel de gel daarna door uw neus met twee vingers te masseren. In de dagen hierna brengt u de neusgel drie keer per dag aan. 

Het is belangrijk dat u de delen van uw lichaam die geopereerd worden niet meer scheert vanaf de dag voor de operatie.

De dag van de operatie
Op de dag van de operatie wast u zichzelf 's ochtends opnieuw met de Hibiscrub.  

Na de operatie
Na de operatie wast u lichaam iedere dag met de Hibiscrub. 

Behandelschema

Het is belangrijk dat u onderstaand behandelschema goed volgt. 

  Dag voor de operatie Dag van de operatie Eerste, tweede en derde dag na de operatie
Zeep (Hibiscrub) Was uw lichaam 's avonds met de Hibiscrub  Was uw lichaam voor de operatie met de Hibiscrub Was uw lichaam met de Hibiscrub
Neusgel (Bactobran) Breng de neusgel 's avonds aan Breng de neusgel drie keer per dag aan Breng de neusgel drie keer per dag aan
Beddengoed, handdoeken en kleding Verschoon uw beddengoed en handdoeken en trek schone kleren aan voordat u met de behandeling begint.    

De Bactroban-neusgel wordt door de meeste verzekeraars vergoed. De Hibiscrub wordt niet vergoed en moet de patiënt zelf betalen.

Bijwerkingen

Als een van de middelen in uw ogen komt, kunnen deze geïrriteerd raken. Spoel uw ogen dan goed uit met water. 

Wanneer komt u niet in aanmerking voor de behandeling?

U komt niet in aanmerking voor de behandeling als u:

  • Allergisch bent voor mupirocine of chloorhexidine;
  • Zwanger bent;
  • Borstvoeding geeft.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: