Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bartholinische cyste

U wordt geopereerd aan een Bartholinische cyste. Dit heeft u met uw specialist overlegd. Deze operatie wordt in een dagopname gedaan.

Wat is een Bartholinische cyste?

Links- en rechtsonder bij de ingang van de vagina zitten de klieren van Bartholin. Deze kleine onzichtbare klieren maken vocht aan bij het vrijen.

Als een van de klieren verstopt raakt, hoopt het vocht zich op en ontstaat een pijnlijke bult. We noemen dit een Bartholinische cyste. De cyste kan ook ontstoken raken (Bartholinisch abces).

Klachten

Bij een Bartholinische cyste zwelt een plek op de schaamlip op. Het is eigenlijk vocht dat in de afvoergang van de klier ophoopt, omdat de uitgang verstopt is.

Een niet-ontstoken cyste is niet erg pijnlijk. De cyste en/of de klier is niet te verwijderen met een operatie. Er moet een nieuwe uitgang voor de klier worden gemaakt.

Als de cyste ontsteekt en pus bevat (abces), krijgt u wel veel pijn. Vooral bij het zitten en lopen. De huid wordt dan ook rood.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: