Bartholinische cyste
In overleg met uw arts heeft u besloten dat u geopereerd wordt aan een bartholinische cyste. Deze ingreep wordt in een dagopname gedaan op de afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie.
Wat is een bartholinische cyste?
Links- en rechtsonder bij de ingang van de vagina zitten de zogenoemde klieren van Bartholin. Deze kleine onzichtbare klieren produceren vocht bij het vrijen. Als de afvoergang van een van de klieren verstopt raakt, hoopt het vocht zich op en ontstaat een pijnlijke bult. We noemen dit een Bartholinische cyste. De cyste kan ook ontstoken raken (bartholinitis).
Symptomen
Bij een Bartholinische cyste zwelt de schaamlip plaatselijk op. Een niet ontstoken cyste is niet erg pijnlijk. De cyste is zo nodig eenvoudig operatief te verwijderen. Als de cyste ontsteekt en pus bevat (abces), krijgt u wel veel pijn, vooral bij het zitten en lopen. De huid wordt dan bovendien rood. Behandeling bestaat dan uit een zogenoemde marsupialisatie.
Voorbereiding
In de folder ‘Afdeling Bijzondere Chirurgie/ Urologie’ kunt u de gang van zaken op de afdeling lezen. Hieronder vindt u specifieke informatie over de bartholinische cyste.
De operatie
Bij een grote cyste kan een chirurgische ingreep worden overwogen. In veel gevallen is marsupialisatie de aangewezen behandelmethode. De cyste of het abces wordt daarbij opengesneden zodat de inhoud naar buiten vloeit. De wanden van de cyste of het abces worden deels weggesneden, waarna de snijranden aan de huid worden gehecht.
Ook kan er een drain worden gebruikt. Eerst maakt de arts een snede in de buitenwand van de cyste om het abces te draineren, de pus weg laten vloeien. Vervolgens wordt de drain door de aangebrachte snede in het abces geplaatst. Hierna wordt de drain verwijderd. Vervolgens zal de klier van Bartholini weer gaan slinken en genezen.
Na de operatie
Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer) gebracht. Via een infuus krijgt u vocht toegediend. Het kan dus zijn dat u op de plaats van operatie een drain heeft.
Als u zich goed voelt en de controles goed zijn, gaat u terug naar de afdeling. Op de afdeling is het de bedoeling dat u wat drinkt en eet en dat u geplast heeft voordat u weer naar huis mag.
Vragen
Heeft u nog vragen of problemen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek (tijdens kantooruren). Buiten kantooruren en op feestdagen kunt u bij spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Telefoonnummers
Polikliniek Gynaecologie Rijnstate Arnhem; 088-005 7740
Spoedeisende Hulp Rijnstate Arnhem; 088-005 6680