Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Anorectale endoechografie

U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een anorectale endoechografie ondergaat. Dit is een onderzoek waarbij de arts het laatste deel van de dikke darm (rectum) bekijkt met behulp van een dunne starre probe (een buisje ongeveer even dik als een duim) met een echoapparaatje. Hier leest u meer hierover. 

Rijnstatekaart 

Neem bij ieder ziekenhuisbezoek uw Rijnstatekaart mee en de aanvraag van uw specialist. Zorg dat de gegevens van uw Rijnstatekaart kloppen. Als u nog een Rijnstatekaart moet laten maken, neem dan uw verzekeringsgegevens en legitimatie mee naar het ziekenhuis. 

Het onderzoek 

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van Rijnstate Arnhem (route 18). Als u een afspraak heeft voor een anorectale endoechografie, meldt u zich bij de balie. Een verpleegkundige van de afdeling haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de onderzoekskamer.

De verpleegkundige voert het onderzoek samen met een arts uit. Eerst vragen zij u om op uw linkerzij op de onderzoekstafel te gaan liggen. Vervolgens brengen zij een dunne starre probe voorzichtig in uw anus. Aan het eind van de probe zit een echoapparaatje. De arts en de verpleegkundige kunnen door middel van ultrageluidsgolven de omgeving van het rectum en de kringspier op een beeldscherm zien.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 15 minuten. Er is verder geen voorbereiding nodig voor een anorectale endoechografie.

Uitslag 

De arts vertelt u direct na het onderzoek wat zijn bevindingen zijn. Voor meer uitleg kunt u bij de arts terecht die het onderzoek heeft aangevraagd. Na het onderzoek kunt u weer naar huis. 

Vragen? 

Heeft u nog vragen over het onderzoek, dan kunt u ze voor het onderzoek stellen aan uw arts of verpleegkundige. 

Telefoonnummer 

Afdeling Endoscopie Rijnstate Arnhem 088 - 005 6800
(tijdens kantooruren) 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: