Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander/prothese

Waar moet u op letten na de operatie?

U heeft onlangs een borstreconstructie gehad met een tissue-expander. Hier leest u meer over de wondzorg en andere adviezen voor na de operatie.

Roken

Wij raden u af om zes weken voor en vier weken na de operatie te roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen optreden.

Wondverzorging

Na de operatie verbinden we de wond met smalle pleisters (steristrips). Daaroverheen komt meestal een elastisch verband. Het verband verwijderen we op de tweede dag na de operatie. Vervolgens draagt u zes weken lang dag én nacht een goed steunende beha (zonder beugel) of op verzoek van de arts een hemd. Daarna draagt u deze nog drie weken overdag.

U mag één dag na de operatie weer douchen. De steristrips mogen blijven zitten, totdat deze vanzelf loslaten of worden verwijderd tijdens uw eerste controleafspraak. Deze afspraak vindt meestal een week na de operatie plaats. Als het even kan gebruiken we oplosbare onderhuidse hechtingen. Deze hoeven we niet te verwijderen. Het komt soms voor dat kleine oplosbare hechtingen niet goed oplossen en lichte irritatie veroorzaken. Dit gaat meestal vanzelf weer over.

Is de wond genezen (vanaf twee weken na de operatie)? Dan kunt u de huid van uw borst en de littekens verzorgen met een crème of olie om de genezing te bevorderen (als de wond gesloten is).

Verzorging van de drain

U blijft niet lang in het ziekenhuis. Hierdoor is de kans groot dat u met een drain naar huis gaat. U krijgt uitleg mee hoe u de drain moet verzorgen. Gedurende de periode dat u een drain heeft, krijgt u de antibiotica via de mond (oraal).

De drain blijft minimaal 48 uur en maximaal één week in, mits de arts anders bepaalt. Dit kunt u op elke werkdag na telefonisch overleg laten doen op de polikliniek Plastische Chirurgie. Wilt u in het weekend uw drain laten verwijderen? Neemt u dan contact op met de verpleegafdeling waar u opgenomen was.

Draagt u de drain langer dan een week, neemt u dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie om met ons te overleggen. Het risico op infecties wordt namelijk groter als de drain te lang blijft zitten.

Bewegen

De eerste zes weken

Om te voorkomen dat de borstprothese verschuift, moet u uw bewegingen vijf tot zes weken lang aanpassen:

  • hef uw arm niet boven schouderhoogte;
  • maak geen verre reikbewegingen;
  • vermijd zwaar tillen;
  • zet geen kracht;
  • buk niet voorover;
  • slaap zo veel mogelijk op uw rug. 

U kunt licht huishoudelijk werk doen, maar maak alleen bewegingen dicht bij uw lichaam. U mag gewoon uw haren wassen/kammen en tandenpoetsen.

Na de eerste zes weken

Na zes weken mag u de armbewegingen en krachtsinspanning langzaam weer opvoeren, zolang dit niet vervelend aanvoelt. Als u zich er fit genoeg voor voelt, mag u dan ook autorijden. Na twee maanden kunt u rustig aan beginnen met sporten. Als u een indicatie heeft voor radiotherapie dan moet u na twee weken de armfunctie uitbreiden van 90 naar 120 graden, omdat u de arm boven uw hoofd moet kunnen brengen. Dit oefent u met de fysiotherapeut. De mammacareverpleegkundige regelt dit voor u.

Luister goed naar uw lichaam en accepteer de grenzen die uw lichaam aangeeft. Thuis is dit altijd zwaarder dan in het ziekenhuis en doet u sneller meer.

Bijvullen tissue-expander

Ongeveer twee weken na de operatie starten we met het langzaam vullen van de tissue-expander met vloeistof tot het gewenste volume is bereikt. U moet hiervoor vier tot acht weken wekelijks naar de polikliniek komen. Met een magneet zoeken we de vulnippel op. Deze prikken we aan met een naald. Dit doet meestal weinig pijn, omdat u een verminderd gevoel in uw borst heeft na de operatie. Via de vulnippel vullen we de tissue-expander met gemiddeld 60 cc vloeistof. Dit duurt ongeveer een minuut. Na het vullen kunt u een gespannen gevoel ervaren, dat twee dagen kan aanhouden. Daarna neemt deze spanning weer wat af.

Om het oprekken van de borsthuid makkelijker te maken, kunt u uw borst masseren met crème of olie. Zo krijgt u een meer natuurlijke vorm van de borst als de definitieve prothese wordt geplaatst. Er staat dan minder spanning op de huid.

U krijgt een tijdelijke prothese, zodat er geen verschil in symmetrie (gelijkheid) te zien is tussen uw linker- en rechterborst in uw beha en kleding. Deze tijdelijke prothese krijgt u van de verpleegafdeling waar u opgenomen was. U bepaalt zelf of u deze tijdelijke prothese wilt dragen.

Belangrijk om te weten

Omdat de tissue-expander een metalen plaat (vulnippel) heeft:

  • mag u geen MRI-onderzoek ondergaan zolang de vulnippel zich in uw lichaam bevindt;
  • kunnen de detectiepoorten bij een vliegveld alarm geven als u erdoor loopt. We hebben hiervoor een douaneverklaring (in twee talen) die u dan kunt laten zien.

Implantaatgegevens

  • Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: