Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Aangezichtstrauma

De meeste schade aan kaken, tanden en gezicht (huid, spieren en zenuwen) ontstaat door verkeersongevallen, sporten of vechtpartijen. We noemen dit een aangezichtstrauma. Als het bot gebroken is, noemen we dit een breuk of fractuur. Bij aangezichtstrauma ontstaan vaak blauwe plekken en een zwelling in het gezicht.  Dit ziet er vaak indrukwekkend uit.

Waar kunt u terecht met een aangezichtstrauma?

Als uw tanden na een val of klap loszitten of uit uw mond zijn gevallen, kunt u terecht bij uw tandarts of de dienstdoende tandarts. Als er meer schade aan uw gezicht is, wordt u doorverwezen naar de Spoedeisende Hulp. Vaak maken we dan een driedimensionale röntgenfoto of CT-scan.

Wat zijn de gevolgen van aangezichtstrauma?

Veel voorkomende gevolgen van aangezichtstrauma zijn:

  • een scheur- of snijwond van uw huid;
  • een breuk in uw onderkaak;
  • een breuk in uw bovenkaak;
  • een breuk in uw tandkas of uw tanden uit de tandkas;
  • een breuk in uw jukbeen en oogkas;
  • een gebroken neus;
  • een breuk in uw voorhoofdsholte.

Daarnaast kunt u een bloeding, bloedneus, zwelling en blauwe plekken krijgen. Het kan ook zijn dat uw tanden en kiezen niet meer goed op elkaar komen. Bij een gebroken oogkas of jukbeen kunt u dubbel gaan zien.

Het is altijd verstandig om hulp te zoeken als u een blauw oog heeft en er kans is op een breuk van uw oogkas. Ook als u na een val een wond op uw kin heeft en er kans is op een gebroken onderkaak is dit verstandig. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts of tandarts.

Behandeling bij aangezichtstrauma

Wonden

Scheur- en snijwonden hechten we zo snel mogelijk.

Breuken

Breuken behandelen we vooral als de gebroken botten ten opzichte van elkaar verschoven zijn. De stukken bot brengen we onder narcose weer bij elkaar en maken we vast met dunne titanium plaatjes en schroeven.

Bij een gebroken onderkaak binden we een dikke ijzerdraad in uw boven- en onderkaak om uw tanden en kiezen. Vervolgens zetten we uw onderkaak met elastiekjes vast op uw bovenkaak. Hoelang dit blijft zitten is afhankelijk van de soort breuk. Dit kan verschillen van twee tot acht weken.

Is er sprake van een breuk zonder dat de stukken bot verplaatst zijn, dan kunnen beslissen om geen behandeling uit te voeren. We houden u dan onder controle. De stukken bot groeien vanzelf weer aan elkaar.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: