Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

VR-bril

U krijgt binnenkort een behandeling op de pijnpoli. Misschien ziet u hier om verschillende redenen tegenop en bent u gespannen en angstig voor de behandeling. We bieden u de mogelijkheid om uw behandeling meer ontspannen in te gaan. Daarvoor gebruiken we een VR-bril. Hier vindt u meer informatie over de VR-bril en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een VR-bril?

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof u in een andere werkelijkheid bent. Met een special bril ervaart u die andere werkelijkheid met beeld en geluid. Het gebruik van virtual reality is wetenschappelijk onderzocht. Hieruit is gebleken dat de VR-bril een positief effect heeft op pijn en angstbeleving tijdens een behandeling.

Hoe werkt een VR-bril?

U neemt plaats in een relaxstoel. De verpleegkundige geeft u uitleg over het gebruik van de bril. Daarna kiest u een thema. Denk bijvoorbeeld aan een woestijn, onder water zwemmen met dolfijnen of een rustgevende wandeling in het bos.

De verpleegkundige helpt u met het opzetten van de VR-bril en zet deze aan. U kunt de beelden bekijken totdat de verpleegkundige u ophaalt voor de behandeling. Dan zet u de bril af. In sommige gevallen kunt u er ook voor kiezen om de VR-bril op te houden tijdens de behandeling. Bespreek dit met de verpleegkundige.

Wanneer mag u geen VR-bril gebruiken?

Als u bekend bent met epilepsie of duizeligheidsklachten, of als u in contactisolatie bent, mag u de VR-bril niet gebruiken.  

Welke bijwerkingen kan de VR-bril hebben?

Door het gebruik van de VR-bril kunt u in sommige gevallen last krijgen van misselijkheid of braken, koud zweten, duizeligheid of hoofdpijn. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: