Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Peniskanker

Peniskanker is een kwaadaardige woekering van de huidcellen van de penis. Het is een zeldzame aandoening waarvan ongeveer 150 nieuwe gevallen per jaar in Nederland voorkomen. Peniskanker treedt vooral op na het 50e levensjaar, maar komt ook voor bij jongere mannen. Het komt met name voor bij mannen bij wie de voorhuid niet teruggetrokken kan worden over de eikel. De kanker ontwikkelt zich dan verscholen achter de voorhuid.

Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan:

  • roken
  • humane papilloma virus (HPV)
  • chronische ontsteking aan de penis
  • vernauwde voorhuid

Onderzoek

Om de diagnose peniskanker te kunnen vaststellen, zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Afhankelijk van de klachten worden een of meer van onderstaande onderzoeken uitgevoerd:

  • Lichamelijk onderzoek van de penis en de buik
  • Echografie van de liezen
  • CT-scan van de buik
  • Pet-scan

Behandeling

Voordat de behandeling start, wordt eerst onderzocht of er uitzaaiingen zijn in de liezen of in de buik. Dan volgt er een operatie. Afhankelijk van de grootte van de afwijking wordt een deel van de penis verwijderd of de penis in zijn geheel. Soms is het alleen nodig de voorhuid en een deel van de eikel te verwijderen.

Bij verwijdering van de hele penis, wordt er een uitgang van de plasbuis gemaakt tussen de balzak en de anus. Als er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de lies of in de buik, wordt er ook een operatie gedaan om deze klieren te verwijderen.

Als er verdere uitzaaiingen zijn, kan wellicht aanvullende behandeling met chemotherapie of bestraling nodig zijn.

Gevolgen van de behandeling

Bij een penissparende operatie zijn de gevolgen beperkt; de plas- en seksuele functie blijven behouden.

Als een penissparende operatie geen optie is en een deel van de penis moet worden verwijderd, kunnen plas- en seksuele functies worden verstoord. Dit is zeker het geval als de penis volledig geamputeerd moet worden. Er wordt een plasgat achter de balzak gemaakt. Dit maakt zittend urineren noodzakelijk. De sluitspier blijft normaal werken en u kunt de urine normaal ophouden.

Als de lymfklieren verwijderd moeten worden, kan dit bij ongeveer een op de drie patiënten leiden tot lymfoedeem, opeenhoping van vocht. Dit kan het lopen belemmeren.

Begeleiding en nazorg

De behandeling van kanker is intensief. Zowel de diagnose als de behandeling van peniskanker kunnen een groot effect hebben op uw (seks)leven en dat van uw partner.
Steun bij de verwerking van lichamelijke en psychische klachten is dan ook vaak nodig. Uw behandelend arts en de oncologieverpleegkundige helpen u hierbij. Ook geven zij praktische adviezen. Welke vorm van steun u wenst, kunt u bespreken met uw arts waar u op controle komt.

Rijnstate is een expertisecentrum voor peniskanker en werkt nauw samen met het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers. Bij het platform kunnen patiënten en hun naasten terecht voor herkenning en erkenning van de ziekte. Ook kunt u in contact komen met lotgenoten.

Onze specialisten

in de behandeling van deze aandoening

Onze specialismen

voor deze aandoening

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: