Aandoening, behandeling en onderzoek

Peniskanker

Peniskanker is een kwaadaardige woekering van de huidcellen van de penis. Het is een zeldzame aandoening waarvan ongeveer 150 nieuwe gevallen per jaar in Nederland voorkomen. Peniskanker treedt vooral op na het 50e levensjaar, maar komt ook voor bij jongere mannen. Het komt met name voor bij mannen bij wie de voorhuid niet teruggetrokken kan worden over de eikel. De kanker ontwikkelt zich dan verscholen achter de voorhuid.

Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan:

  • roken
  • humane papilloma virus (HPV)
  • chronische ontsteking aan de penis
  • vernauwde voorhuid

Onderzoek

Om de diagnose peniskanker te kunnen vaststellen, zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Afhankelijk van de klachten worden een of meer van onderstaande onderzoeken uitgevoerd:

  • Lichamelijk onderzoek van de penis en de buik
  • Echografie van de liezen
  • CT-scan van de buik
  • Pet-scan

Als uw huisarts u verwijst naar het ziekenhuis voor klachten, is het soms nodig om een stukje weefsel uit de plek te halen. We sturen dit op voor celonderzoek. Hiervoor krijgt u een plaatselijke verdoving aan de basis van de penis. We reinigen de plek van de afwijking en snijden een klein stukje weefsel weg. Daarna hechten we het wondje. Er komt een drukkend verbandje of een pleister op de wond.

U mag de dag na de ingreep weer douchen en pas weer in bad of zwemmen als de hechtingen zijn opgelost. Na de ingreep mag u niet zelf autorijden. Na één tot twee weken krijgt u de uitslag. Als u antistollingsmiddelen gebruikt, moet u daar misschien mee stoppen voor de ingreep kan plaatsvinden. U krijgt dan een nieuwe afspraak voor een paar dagen later.

Behandeling

Voordat de behandeling start, wordt eerst onderzocht of er uitzaaiingen zijn in de liezen of in de buik. Dan volgt er een operatie. Afhankelijk van de grootte van de afwijking wordt een deel van de penis verwijderd of de penis in zijn geheel. Soms is het alleen nodig de voorhuid en een deel van de eikel te verwijderen.

Bij verwijdering van de hele penis, wordt er een uitgang van de plasbuis gemaakt tussen de balzak en de anus. Als er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de lies of in de buik, wordt er ook een operatie gedaan om deze klieren te verwijderen.

Als er verdere uitzaaiingen zijn, kan wellicht aanvullende behandeling met chemotherapie of bestraling nodig zijn.

Gevolgen van de behandeling

Bij een penissparende operatie zijn de gevolgen beperkt; de plas- en seksuele functie blijven behouden.

Als een penissparende operatie geen optie is en een deel van de penis moet worden verwijderd, kunnen plas- en seksuele functies worden verstoord. Dit is zeker het geval als de penis volledig geamputeerd moet worden. Er wordt een plasgat achter de balzak gemaakt. Dit maakt zittend urineren noodzakelijk. De sluitspier blijft normaal werken en u kunt de urine normaal ophouden.

Als de lymfklieren verwijderd moeten worden, kan dit bij ongeveer een op de drie patiënten leiden tot lymfoedeem, opeenhoping van vocht. Dit kan het lopen belemmeren.

Begeleiding en nazorg

De behandeling van kanker is intensief. Zowel de diagnose als de behandeling van peniskanker kunnen een groot effect hebben op uw (seks)leven en dat van uw partner.
Steun bij de verwerking van lichamelijke en psychische klachten is dan ook vaak nodig. Uw behandelend arts en de oncologieverpleegkundige helpen u hierbij. Ook geven zij praktische adviezen. Welke vorm van steun u wenst, kunt u bespreken met uw arts waar u op controle komt.

Rijnstate heeft expertise op het gebied van peniskanker en werkt nauw samen met het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers en het Antoni van Leeuwenhoek, dat het landelijke expertisecentrum voor peniskanker is. Bij het platform kunnen patiënten en hun naasten terecht voor herkenning en erkenning van de ziekte. Ook kunt u in contact komen met lotgenoten.

Patiëntervaringen

Patiënt na peniskanker: 'Ik voel me weer gezond'
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Het begon met een plekje op zijn penis, dat Johan zes jaar geleden ontdekte. Sinds die tijd is Johan (65) twee keer geopereerd aan peniskanker. Hoewel hij er makkelijk over praat, vertelt hij toch liever anoniem zijn verhaal. "Ik heb geluk gehad”, blikt hij terug. “Ik heb altijd de instelling gehad ‘als het gerepareerd is, ben ik weer de oude'. Zo is het ook; ik voel me nu weer gezond.”

 

Lees verder of Lees alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: