Aandoening, behandeling en onderzoek
Laatste informatie over het coronavirus

Tuberculose

Wat is tuberculose?

Tuberculose, afgekort als tbc, is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis). Deze bacterie verspreidt zich via de lucht wanneer u hoest of niest. De meest bekende vorm is longtuberculose, maar tuberculose kan zich ook in andere organen manifesteren.

Als u besmet bent met tuberculose betekent dat nog niet dat u dat u daadwerkelijk ziek wordt. 90% van de besmette mensen krijgt geen tuberculose. Zij worden niet ziek. Ongeveer 10% van de besmette mensen ontwikkelt wel tuberculose. Dat kan enkele weken na de infectie maar ook jaren later.

Symptomen

  • nachtzweten
  • koorts
  • vermoeidheid
  • lusteloosheid 
  • gebrek aan eetlust en daardoor gewichtsverlies 
  • specifiek voor longtuberculose: aanhoudend hoesten, soms (bloederig) slijm.

Behandeling

Tuberculose wordt behandeld met verschillende soorten medicijnen (antibiotica). Dit omdat de tuberkelbacillen tegen afzonderlijke middelen snel resistent (ongevoelig) worden. De medicatie wordt minimaal een half jaar gegeven. Met de huidige medicijnen is de ziekte tuberculose goed te genezen. Uiteraard is op tijd herkennen van de ziekte van groot belang.
De ziekte wordt behandeld door de longarts en/of de internist-infectioloog. Verder speelt de GGD een belangrijke rol bij begeleiding van de zieke patiënt en om na te gaan of er besmetting in de omgeving heeft plaatsgevonden.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: