Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

RF-denervatie van het SI-gewricht

U heeft pijnklachten vanuit uw rug. Uw arts heeft met u afgesproken dat u voor deze pijnklachten een RF-denervatie van uw SI-gewricht krijgt. RF-denervatie van het SI-gewricht is de naam van een behandeling van pijn die vanuit het SI-gewricht komt. Het SI-gewricht vormt een verbinding tussen het heiligbeen en het bekken.

Krijgt u de behandeling vergoed?

De Zorgverzekeringswet 2016 is gewijzigd. Dit betekent dat uw zorgverzekeraar deze behandeling niet meer vergoed. Bij het Pijncentrum kunt u deze behandeling krijgen. De kosten moet u dan wel zelf betalen. Wilt u weten wat deze behandeling kost? Bekijkt u dan de prijslijst op onze website: www.rijnstate.nl/onverzekerdezorg.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate in Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum. Als het goed met u gaat, mag u weer naar huis.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal twintig minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een uur tot hooguit twee uur.

Hoe verloopt de behandeling?

De huid wordt op de plaats van de injectie goed schoongemaakt en de huid wordt op die plaats verdoofd. Daarna plaatst uw arts meerdere naalden bij de zenuwen die naar het SI-gewricht lopen. Soms is het nodig om te controleren of de naaldpunten op de juiste plek zitten. Dat doet de arts met een beetje stroom. U kunt dan wat tintelingen of kleine spierschokjes voelen. Als de naaldpunten op de juiste plek zitten, krijgt u meer plaatselijke verdoving. Daarna worden de naaldpunten verwarmd. De warmte beïnvloedt de pijn die vanuit het gewricht komt. In veel gevallen is de pijn daarna minder. De zenuwtakjes zijn voor langere tijd uitgeschakeld.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het duurt een paar maanden voordat de arts het resultaat van de behandeling goed kan beoordelen. U kunt al wel eerder merken dat u minder pijnklachten heeft. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist met u of de behandeling geslaagd is, of dat u nog een behandeling nodig heeft.

Wij adviseren u om na de behandeling een beweegprogramma bij de fysiotherapeut te gaan volgen. Dan heeft de behandeling het beste resultaat. U krijgt van ons een verwijzing mee voor de fysiotherapeut.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: