Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pleurodese

U ondergaat binnenkort een behandeling waarbij uw longvliezen worden vastgeplakt. Hier leest u meer over de behandeling. 

Wat is een pleurodese? 

Een pleurodese is een behandeling voor een pneumothorax (klaplong) om te voorkomen dat de long nogmaals inklapt. Daarnaast vindt een pleurodese plaats bij vochtophoping tussen de pleurabladen, om het opnieuw vormen van vocht te verhinderen of te vertragen.

Pleurodese betekent letterlijk: het plakken van beide pleurabladen. De pleurabladen zijn de vliezen die aan de buitenkant van de longen en aan de binnenkant van de borstholte zitten. Bij een klaplong komt er lucht tussen deze vliezen. De long klapt dan geheel of gedeeltelijk in. Bij een pleurodese wordt er talkpoeder tussen beide vliezen ingebracht. Het inspuiten van de talkpoeder kan een kriebelend of prikkelend gevoel in de borstholte geven. Door het inspuiten ontstaat een steriele ontsteking. Door de ontsteking maakt uw lichaam vanzelf bindweefsel aan. Dit bindweefsel plakt beide vliezen aan elkaar. 

Klaplong 

Wanneer u een pleurodese krijgt vanwege een klaplong wordt deze op de OK-voorbereiding uitgevoerd. Het is belangrijk dat u vanaf 0.00 ’s nachts nuchter bent. Vooraf krijgt u via een ruggenprik een epiduraal katheter ingebracht waardoor u pijnstilling krijgt. Uw pols en bloeddruk worden regelmatig gemeten. U bent, of wordt, al voor de behandeling aangesloten op een thoraxdrain. Dit is een kunststofslang die tussen twee ribben door in de borstholte steekt. Deze slang wordt aangesloten op een opvangbak waarin vocht of lucht wordt afgezogen.

Vochtophoping 

De pleurodese wordt, in het geval van vochtophoping, op de afdeling uitgevoerd. Pijnmedicatie is meestal niet noodzakelijk (bij kwaadaardige cellen in het pleuravocht is het borstvlies ziek en is dan bijna altijd gevoelloos). U bent, of wordt, al voor de behandeling aangesloten op een thoraxdrain.

Na de pleurodese 

Na het inbrengen van de talkpoeder blijft de drain zitten. De drain wordt meestal de eerste vier uur dichtgezet zodat de talkpoeder niet gelijk via de drain naar buiten loopt. Wanneer de drain eruit mag verschilt per persoon. Mogelijk maken wij eerst een longfoto bij u om te zien of de pleurodese zijn werk gedaan heeft en uw long dus weer aan de borstholte vast zit. Wanneer u een pleurodese krijgt vanwege pleuravocht kan het zijn dat de behandeling een keer herhaald moet worden. Een ontsteking veroorzaken kan pijnlijk zijn, vooral bij mensen met een klaplong. Wanneer de long geplakt wordt vanwege vochtophoping kan dit minder pijnlijk zijn. Daarnaast kan het zijn dat u koorts krijgt, dit is een reactie van het lichaam op de ingespoten talkpoeder. Het is belangrijk dat u op tijd aangeeft wanneer u pijn hebt zodat u hiervoor pijnstilling kan krijgen. 

Risico’s en complicaties 

Bij elke ingreep bestaat een risico op complicaties. De complicaties die bij deze ingreep kunnen ontstaan zijn: 

  • koorts
  • luchtlekkage met een klaplong als gevolg
  • infectie
  • wondvochtproductie
  • pijn
  • te laag zuurstofgehalte in het bloed door een oppervlakkige ademhaling ten gevolge van de pijnstillende medicatie

Leefregels 

Wanneer u een pleurodese heeft ondergaan vanwege pleuravocht zijn er geen specifieke leefregels. Wanneer u een pleurodese heeft ondergaan vanwege een klaplong, dan is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende leefregels: 

  • niet roken
  • gedurende zes weken niet zwaar tillen
  • gedurende zes weken niet sporten of vliegen
  • gedurende zes weken geen blaasinstrumenten bespelen
  • diepzeeduiken wordt afgeraden voor de rest van uw leven
  • bezigheden zoals lopen en fietsen opbouwen, in overleg met de longarts
  • gedurende zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen, zoals stofzuigen en ramen zemen

Een aantal weken na de pleurodese maken wij een poliafspraak bij de longarts. 

Vragen 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze gerust aan de verpleegkundigen. 

Telefoonnummer 

Verpleegafdeling Longgeneeskunde: 088 - 005 6525

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: