Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pijn behandelen met een lidocaïne-infuus

U krijgt een infuus met lidocaïne tegen uw pijn. Hier leest u hoe u zich voorbereidt op de behandeling, hoe de behandeling verloopt en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Waarom krijgt u een lidocaïne-infuus?

Deze behandeling wordt gebruikt bij patiënten die centrale of perifere zenuwpijn hebben. Centrale zenuwpijn ontstaat door een beschadiging of functiestoornis van het centrale zenuwstelsel (uw ruggenmerg en hersenen). Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u MS of Parkinson heeft of als u een beroerte heeft gehad.

Perifere zenuwpijn ontstaat door een beschadiging of functiestoornis buiten het centrale zenuwstelsel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u suikerziekte of posttraumatische dystrofie heeft. Ook kunt u last hebben van perifere zenuwpijn na een amputatie of nadat u chemotherapie gehad heeft.

Hoe werkt een lidocaïne-infuus?

Lidocaïne is een pijnstillend middel dat ook als lokaal verdovingsmiddel wordt gebruikt. Als u een infuus met lidocaïne krijgt, komt het medicijn in uw bloedbaan en komt het via uw bloedsomloop in het centrale zenuwstelsel terecht. Daar heeft het een blokkerend effect op de zenuwcellen waardoor het kan zijn dat u minder pijn krijgt.

Waar vindt de behandeling plaats?

De behandeling met lidocaïne-infuus vindt plaats in Rijnstate in Elst. U meldt zich op het afgesproken tijdstip.

Hoe verloopt de behandeling?

Een verpleegkundige brengt het infuus bij u aan en sluit de medicatie aan via een pomp. De pomp wordt ieder kwartier bijgesteld tot u minder pijn voelt. Uw ademhaling, pols en bloeddruk worden regelmatig gecontroleerd. De behandeling duurt maximaal 3 uur. U blijft gedurende die tijd in bed.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Een paar dagen of weken na de behandeling merkt u of de behandeling uw pijn vermindert. Dit verschilt per persoon. Tijdens de volgende afspraak op het Pijncentrum bespreekt u met uw arts hoe het gaat.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: