Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Nazorg na een open aortabuis/bifurcatieprothese

U heeft een open vaatoperatie ondergaan, waarbij een buis- of bifurcatieprothese (broekprothese) is geplaatst en u mag nu weer naar huis. Hier leest u waar u op moet letten en wat de leefregels zijn als u thuis bent. 

Activiteiten 

 • 48 uur na de operatie mag u weer douchen.
 • Baden, zwemmen of een bezoek aan de sauna raden we de eerste twee weken af.
 • De eerste zes weken kunt u zich beter niet overmatig inspannen en niet zwaar tillen. Zo geneest de wond het best en voorkomt u een wondbreuk.
 • We raden u aan om het de eerste periode thuis rustig aan te doen.
 • Fietsen mag u weer twee weken na de operatie als u zich goed voelt en de wond helemaal dicht is.

Wondverzorging 

U heeft een buikwond die gehecht is met agraves (nietjes) of met oplosbare hechtingen. De oplosbare hechtingen verdwijnen vanzelf. De agraves worden ongeveer twee weken na de operatie op de polikliniek of door de huisarts verwijderd. Verband of pleisters zijn in de meeste gevallen na het ontslag niet meer nodig. Als u het prettiger vindt om de wond wel te verbinden, kunt u hiervoor gewone pleisters gebruiken. Deze zijn te koop bij de apotheek en drogist.

Problemen 

Veel voorkomende en vrijwel altijd onschuldige problemen na een operatie zijn: 

 • enige roodheid en zwelling van en rondom de operatiewond;
 • lichte pijnklachten rond het operatiegebied;
 • het gebied rondom de wond kan wat gevoelloos zijn. Meestal herstelt zich dit binnen een jaar.

U vertrouwt de situatie niet of u krijgt:  

 • toenemende pijnklachten in de buik of rug;
 • ontstekingsverschijnselen van de wond (lekkage, zwelling, roodheid en koorts);
 • fors wijkende wondranden. 

Neemt u dan tot de eerste poliafspraak telefonisch contact op met het ziekenhuis. Binnen kantoortijden kunt u bellen naar de polikliniek, buiten kantoortijden naar de afdeling Spoedeisende Hulp. 

Als uw vragen vooral gaan over de verpleegkundige zorg, kunt u tot de eerste poliafspraak contact opnemen met de verpleegafdeling. Overige vragen kunt u tijdens de eerstvolgende poliklinische controle bespreken met de behandelend arts. 

Herstel 

Op het moment dat u uit het ziekenhuis ontslagen wordt, merkt u dat u zich niet meteen helemaal fit voelt. U bent nog snel vermoeid en uw eetlust is minder. U hoeft zich daarover niet ongerust te maken. Het kan een aantal maanden tot een half jaar duren voor de conditie helemaal terug is. De eerste dagen na het ontslag kunnen dan ook erg tegenvallen, zeker als u langere tijd opgenomen bent geweest. Dit komt omdat er thuis vaak meer van u wordt gevraagd dan in het ziekenhuis. 

Algemene leefstijladviezen 

 • Niet (meer) roken.
 • Niet te vet eten en alcohol met mate (extra belangrijk bij gebruik van antistollingsmiddelen).
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: