Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mantoux-test

In overleg met uw arts heeft u besloten om een Mantoux-test te laten doen. Hier leest u meer over deze test. 

Wat is een Mantoux-test? 

Met deze test kunnen we onderzoeken of u ooit in aanraking bent geweest met de tuberculose-bacterie. Soms is een Mantoux-test nodig omdat een arts bepaalde medicijnen wil voorschrijven. 

Voor het onderzoek 

Voorbereiding thuis 
Er zijn geen specifieke voorbereidingen nodig voor deze test. 

Waar meldt u zich? 
U kunt zich voor het onderzoek melden bij de aanmeldzuil op de afdeling Longfunctie. Neem altijd uw identiteitsbewijs en Rijnstatekaart mee! Zorg dat de gegevens op uw Rijnstatekaart kloppen. 

Het onderzoek 

De Mantoux-test is een huidtest. De huid bij de prikplaats wordt niet ontsmet en u krijgt geen pleister. Dat is om ervoor te zorgen dat u geen (ongewenste) allergische reactie van de huid krijgt.

Tijdens de test ontstaat een klein bobbeltje

De Mantoux-test is een huidtest. De huid bij de prikplaats wordt niet ontsmet en u krijgt geen pleister. Dat is om ervoor te zorgen dat u geen (ongewenste) allergische reactie van de huid krijgt.
U krijgt een prikje in uw onderarm, waarbij we een klein beetje vloeistof in uw huid spuiten. Dit kan een beetje pijn doen. Doordat de vloeistof niet weg kan, ontstaat er een klein bobbeltje (zie afbeelding). Dit verdwijnt meestal binnen een paar uur. Het bobbeltje betekent niet dat u tuberculose heeft! Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten. 

Risico’s en complicaties 

Elk onderzoek geeft het risico op complicaties. Bij een Mantoux-test kan de testvloeistof rond de insteekplaats van de naald een reactie van de huid veroorzaken. De huid kan rood worden en licht verdikken. 

Aanvullende informatie 

  • De Mantoux-test is niet gevaarlijk, ook niet voor vrouwen die zwanger zijn.
  • U mag de Mantoux-test niet krijgen als u een BCG-injectie heeft gehad. Deze inenting tegen tuberculose zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt. De uitslag van de test zou dan niet meer betrouwbaar zijn.

Als dit voor u geldt, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde (telefoonnummer onder Contact). 

Beoordeling Mantoux-test 
Uw longarts of een medewerker van de Longfunctieafdeling leest na 48 tot 72 uur (drie dagen) de omtrek van de verdikking en de roodheid van de huid op uw onderarm af. Dit gebeurt op de polikliniek Longgeneeskunde. 

De uitslag 

Degene die de Mantoux-test beoordeelt, bespreekt de uitslag van de test met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: