Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Mantoux-test

In overleg met uw arts heeft u besloten om een Mantoux-test te laten doen. Met deze test kunnen we achterhalen of u ooit in aanraking bent geweest met de tuberculose-bacterie. Soms is een Mantoux-test nodig in verband met het voorschrijven van bepaalde medicijnen.

Voorbereiding thuis 

Er zijn geen specifieke voorbereidingen nodig voor deze test. 

Melden 

U kunt zich voor het onderzoek melden bij de aanmeldzuil op de afdeling Longfunctie. Neem altijd uw identiteitsbewijs en Rijnstatekaart mee! 

Het onderzoek 

De Mantoux-test is een huidtest. Om een (ongewenste) allergische reactie van de huid te voorkomen, wordt de huid bij de prikplaats niet ontsmet en krijgt u geen pleister.

U krijgt een prikje in uw onderarm, waarbij we een klein beetje vloeistof in uw huid spuiten. Dit kan een beetje pijnlijk zijn. Doordat de vloeistof niet weg kan, ontstaat er een klein bobbeltje (zie afbeelding). Dit verdwijnt meestal binnen een paar uur. Het bobbeltje betekent niet dat u tuberculose heeft! 

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Eventuele problemen tijdens en vlak na het onderzoek 

De testvloeistof kan rond de insteekplaats van de naald een reactie van de huid veroorzaken (mogelijke roodheid en een lichte verdikking).

Beoordeling Mantoux-test 

Uw longarts of een medewerker van de longfunctie leest na 48 tot 72 uur (drie dagen) de omtrek van de verdikking en roodheid van de huid op uw onderarm af. Dit gebeurt op de polikliniek Longgeneeskunde. 

Aanvullende informatie 

  • De Mantoux-test is niet gevaarlijk, ook niet voor vrouwen die zwanger zijn.
  • U mag de Mantoux-test niet krijgen als u een BCG-injectie heeft gehad. Deze inenting tegen tuberculose zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt. De uitslag van de test is dan niet meer betrouwbaar. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Longgeneeskunde via onderstaand telefoonnummer.

De uitslag 

De longarts of medewerker van de longfunctie die de Mantoux-test na 48 tot 72 uur (drie dagen) beoordeelt, bespreekt de uitslag van de test met u. 

Vragen? 

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met de afdeling Longfunctie via onderstaand telefoonnummer. 

Telefoonnummer 

Polikliniek Longgeneeskunde Rijnstate Arnhem 088 - 005 7790

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: