Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Lokale injectie bij coccygodynie

Een lokale injectie bij coccygodynie is een behandeling met ontstekingsremmers (corticosteroïden) tegen pijn bij het staartbeen. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt.

Wat is coccygodynie?

Coccygodynie is een pijnlijke aandoening aan het staartbeen. Het ontstaat meestal door een ongeval, zoals een val terwijl u zit. Ook kunnen overgewicht en bepaalde sporten (bijvoorbeeld fietsen en motorsport) zorgen voor pijn. Bij vrouwen komt coccygodynie soms na de bevalling voor.

Hoe verloopt de behandeling?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum. Als u zich goed voelt, mag u weer naar huis.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt ongeveer 10 minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een 30 minuten tot hooguit 2 uur.

Hoe verloopt de behandeling?

Voor uw pijn aan het staartbeen krijgt u een lokale injectie met ontstekingsremmers. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Met behulp van röntgendoorlichting brengt uw arts een naald via uw staartbeen in de epidurale ruimte. Dit is de ruimte tussen het harde ruggenmergvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal om het ruggenmerg heen. Uw arts controleert de plek van de naald en spuit hierna de medicatie in. Soms wordt de injectie gecombineerd met een prik door de tussenwervelschijf van het staartbeen heen. Het inspuiten kan even gevoelig zijn.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het doel van de behandeling is om uw pijn te verminderen. Het effect is pas na een paar dagen tot een paar weken duidelijk. Gemiddeld houdt dit effect een paar maanden aan. Soms is een extra behandeling nodig. Tijdens een controleafspraak bespreekt uw verpleegkundige of arts dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: