Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hypogastricusblokkade

Een hypogastricusblokkade is een behandeling tegen pijn vanuit de organen in het bekkengebied, zoals de baarmoeder, eileiders, prostaat en blaas. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt.

Wat is een hypogastricusblokkade?

Een hypogastricusblokkade is een blokkade van een zenuwnetwerk in de onderbuik. Dit zenuwnetwerk wordt in medische termen ‘plexus hypogastricus’ genoemd. Door dit zenuwnetwerk te blokkeren wordt de pijn in uw onderbuik minder.

Behandeling

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op locatie Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de verkoeverkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

Meestal wordt eerst een proefblokkade uitgevoerd. Dit houdt in dat we een lokaal verdovingsmiddel rondom het zenuwnetwerk inspuiten om te kijken of het werkt. Heeft dit een goed resultaat, dan doen we een behandeling met radiofrequente stroom (RF) of een behandeling met behulp van medicatie.

De behandeling duurt ongeveer een half uur en vindt meestal plaats op de operatiekamer.  

U krijgt een plaatselijke verdoving en een roesje (sedatie) via een infuus.

Een sedatiepraktijkspecialist voert deze sedatie uit. We bellen u hiervoor van tevoren voor een screening van uw gezondheid en de sedatie wordt met u besproken.

Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Met röntgenbeelden brengt uw arts een naald in bij de plexus hypogastricus. Dit gebeurt via uw lage rug. Uw arts spuit contrastvloeistof in om de positie van de naald te controleren. Daarna zorgen medicijnen of een stroombehandeling ervoor dat u minder pijn voelt.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het resultaat van de blokkade is pas 1 tot 2 dagen na de behandeling duidelijk. De meeste patiënten voelen na de behandeling duidelijk minder pijn. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan. Als het nodig is, kunnen we de behandeling nog een keer doen. In een aantal gevallen is een andere behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: