Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Hypogastricusblokkade

Een hypogastricusblokkade is een behandeling tegen pijn vanuit de organen in het bekkengebied, zoals de baarmoeder, eileiders, prostaat en blaas. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt.

Wat is een hypogastricusblokkade?

Een hypogastricusblokkade is een blokkade van een zenuwnetwerk in de onderbuik. Dit zenuwnetwerk wordt in medische termen ‘plexus hypogastricus’ genoemd. Door dit zenuwnetwerk te blokkeren wordt de pijn in uw onderbuik minder. 

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate in Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de verkoeverkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

Meestal doen we eerst een proefblokkade. Dit houdt in dat we een lokaal verdovingsmiddel inspuiten om te kijken of het werkt. Heeft dit een goed resultaat, dan doen we een behandeling met radiofrequente stroom (RF) of een behandeling met behulp van medicatie.

De behandeling duurt ongeveer een half uur en vindt meestal plaats op de operatiekamer.
U krijgt een plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Met behulp van röntgenbeelden brengt uw arts een naald in nabij de plexus hypogastricus. Dit gebeurt via uw lage rug. Uw arts spuit contrastvloeistof in om de positie van de naald te controleren. Vervolgens zorgen medicijnen of een stroombehandeling ervoor dat u minder pijn voelt.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het resultaat van de blokkade is pas een tot twee dagen na de behandeling duidelijk. De meeste patiënten voelen na de behandeling duidelijk minder pijn. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan. Als het nodig is, kunnen we de behandeling nog een keer doen. In een aantal gevallen is een andere behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: