Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Hyperventilatietest

In overleg met uw arts heeft u besloten een hyperventilatietest te laten doen. Bij dit longfunctieonderzoek bekijken we of uw klachten worden veroorzaakt door uw manier van ademhalen.

Voorbereiding thuis 

  • Vul de vragenlijst in die u heeft meegekregen;
  • Gebruik uw medicijnen gewoon door;
  • Als u kalmerende en/of slaapmiddelen gebruikt, geeft uw arts aan of u hiermee moet stoppen.
  • U hoeft niet nuchter te blijven voor dit onderzoek.
  • Het is bij dit onderzoek raadzaam om geen kleine kinderen mee te nemen.

Melden 

U kunt zich voor het onderzoek melden bij de aanmeldzuil op de afdeling Longfunctie. Neem altijd uw identiteitsbewijs en Rijnstatekaart mee!

Hyperventilatietest 

Bij dit onderzoek onderzoekt de longfunctieanalist(e) of uw klachten mogelijk worden veroorzaakt door een verkeerde manier van ademhalen (hyperventilatie).

Tijdens het onderzoek ademt u door een mondstuk dat is verbonden aan een longfunctie-apparaat en krijgt u een klemmetje op uw neus (zie foto). Het apparaat registreert hoe snel en hoe vaak u per minuut ademt en hoe veel koolzuur u uitademt. De longfunctieanalist(e) vraagt u gedurende drie minuten snel en diep in en uit te ademen in een aangegeven tempo. Hierna ademt u nog vijf minuten rustig door het mondstuk. In totaal zit u negen minuten met een mondstuk in uw mond en een knijper op uw neus.

Na de test bespreekt u samen met de longfunctieanalist(e) de eventueel opgetreden klachten. Ook bekijkt u samen met de analist of u klachten van de vragenlijst die u heeft ingevuld, herkent.

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt tussen de 20 en 45 minuten. 

Eventuele problemen tijdens en vlak na het onderzoek (complicaties) 

De hyperventilatietest is een provocatietest. Dat wil zeggen dat we tijdens de test bekijken of u klachten krijgt als u sneller moet gaan ademen. U kunt last krijgen van klachten die op de vragenlijst staan die u heeft meegekregen, zoals duizeligheid, een snellere ademhaling of benauwdheid. Deze klachten verdwijnen doorgaans vanzelf na de test. 

Uitslag 

Uw arts bespreekt de uitslag van dit onderzoek met u tijdens uw eerstvolgende controlebezoek op de polikliniek.

Vragen 

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met de afdeling Longfunctie via onderstaand telefoonnummer. 

Telefoonnummers 

Polikliniek Longgeneeskunde Rijnstate Arnhem: 088 - 005 7790

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: