Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Haloframe

Door een ziekte of ongeval heeft u letsel aan één of meerdere halswervels opgelopen. U krijgt een haloframe om uw beschadigde nekwervels vast te laten groeien. Hier vindt u meer informatie over dit frame en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een haloframe?

Een haloframe bestaat uit een kroon die met pennen aan uw hoofd wordt vastgezet en een vest. Het frame wordt met vier stangen verbonden met het vest. De kroon wordt op de operatiekamer (OK) onder plaatselijke verdoving geplaatst. De gipsverbandmeester of de orthopeed legt het vest aan op de OK of de gipskamer. Hierna maken we een controlefoto om de stand van de wervels te controleren. Als deze niet goed is, kunnen we de stand nog aanpassen.

Weer bewegen

Nadat het haloframe is aangebracht kunt u onder begeleiding van een verpleegkundige of fysiotherapeut voorzichtig weer gaan bewegen. Omdat u waarschijnlijk eerst een aantal dagen op bed heeft gelegen, is het belangrijk om eerst rustig vanuit een liggende naar een zittende positie te komen.

Als u gaat lopen, is het noodzakelijk dat u eerst met begeleiding en een looprek of rollator loopt. Dit komt omdat u door de stellage behoorlijk uit evenwicht kan zijn. 

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Verzorgen pennen haloframe
Het is nodig dat u, uw partner of de thuiszorg de insteekopeningen dagelijks reinigt met een NaCl-oplossing van 0,9% en onsteriele gazen. Verwijder hierbij alle korsten en beweeg de huid rondom de pennen heen en weer, zodat deze niet aan de pennen vast komt te zitten. Ook moet u er goed op letten of de insteekopeningen niet geïnfecteerd raken. Tekenen van infectie zijn roodheid, zwelling, pus of koorts. Als u last krijgt van een van deze symptomen dan neemt u contact op met de Gipskamer. Verder is het belangrijk om de constructie goed schoon houden zoals op afbeeldingen 3, 4 en 5.

Afbeelding 1 Afbeelding 2
Afbeelding 3
Afbeelding 4
Afbeelding 5

Verzorging van het vest
Houd er rekening mee dat het vest niet nat mag worden. U kunt dus niet douchen. Wel mag u een vochtige handdoek onder het vest doorhalen om de huid onder het vest te reinigen. Als u veel heeft gezweet, kunt u uw huid opfrissen met een doek die gedrenkt is in een oplossing van alcohol van 30%. Drogen kan door een droge handdoek onder het vest door te halen.

Haren wassen
Als u uw haren wilt wassen, bescherm dan uw schouders met een handdoek. Als u een bad heeft, kunt u voor het bad knielen en voorovergebogen uw haren spoelen met de douchekop of een waterkan. Voorovergebogen boven een aanrecht of wasbak kan natuurlijk ook. Spoel uw haar goed uit en gebruik geen haarverf, haarlak of conditioners. Deze kunnen de insteekplaatsen van de pennen infecteren. Gebruik het liefst pH-neutrale producten zonder parfum.

Welke kleding kan ik dragen?
Het beste kunt u kleding dragen die een maat te groot is. Handig zijn sweaters waarvan u de hals kunt inknippen en met klittenband dicht kunt zetten. Bij t-shirts of truien is een v-hals handiger dan een ronde hals. U kunt een sjaal gebruiken om uw hals te bedekken.

In de zomer kunt u een hemd of t-shirt onder het vest dragen. U zult deze kleding moeten laten aanpassen door een coupeuse. Laat het hemd of t-shirt aan de zijkant openen en bij een schouder, zodat u deze via de zijkant aan kunt trekken. U kunt deze dan weer dichtmaken met knoopjes of klittenband. Dames kunnen in de zomer jurkjes aan met een lage hals of dunne schouderbandjes. Draag uw jas ook in een grotere maat. Misschien kunt u een jas lenen of deze bijvoorbeeld tweedehands aanschaffen.

Welke schoenen kan ik dragen?
Het is belangrijk om stevige schoenen aan te trekken met rubberen zolen. Omdat u niet kunt buigen met uw hoofd, ziet u slecht waar u loopt en heeft u een grotere kans om te vallen. Ook hakken zijn niet aan te raden.

Sleutel van het frame
Draag de sleutel voor het los- en vastdraaien van de boutjes en moertjes altijd op het vest. In uiterste nood kunnen deze zo altijd meteen losgedraaid worden.

Slapen
Belangrijk is dat u niet op uw zij mag slapen. Dit geeft te weinig stabiliteit. Even op de zij draaien mag wel. Uw slaappatroon kan veranderen door het dragen van het halovest. Het is vermoeiend om de stellage met u mee te dragen en u zult slechter slapen omdat u niet in een comfortabele houding kunt liggen. In de loop van de tijd zult u steeds meer aan het vest wennen en ook beter gaan slapen.

Eventueel kunt u een handdoek oprollen en onder uw nek leggen voor het comfort. Zorg er wel voor dat u geen druk op de beschadigde wervel(s) krijgt. Om gemakkelijker te kunnen draaien, kunt u een papegaai gebruiken boven het bed. Deze kunt u lenen bij de thuiszorg.

Afbeelding 6

Vervoer
Omdat u door het halovest slecht om u heen kunt kijken, mag u geen auto of brommer meer rijden of fietsen. Wel kunt u meerijden in auto of bus. Als de trillingen nog erg pijnlijk zijn, kunt u vervoer beter even vermijden. Als u in de auto stapt, kunt u het beste eerst op de stoel gaan zitten en daarna uw benen naar binnen draaien. Draai bij het uitstappen eerst uw benen naar buiten en ga dan pas staan.

Afbeelding 7

Gewichtstoe- of afname
Door de veranderingen in uw leefpatroon is het mogelijk dat uw gewicht toeneemt of dat u juist afvalt. Mocht het vest hierdoor losser of strakker gaan zitten, dan kunt u contact opnemen met de Gipskamer.

Seksualiteit
Een haloframe geeft geen belemmeringen voor seksueel contact. Wees wel voorzichtig met de pennen en stangen.

Controles

Na het aanleggen van het frame komt u regelmatig terug op de Gipskamer. Hier worden de pennen aangedraaid en alle verbindingen gecontroleerd. Ook komt u regelmatig bij uw behandelend arts.

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

  • Het kan voorkomen dat een van de pennen los gaat zitten. De spanning op de pen neemt hierdoor af.
  • Een pengat kan ontstoken raken. De huid rondom de pen wordt dan rood, het doet pijn en er komt pus uit de pengaten.
  • De nekwervels kunnen zich verplaatsen. U krijgt dan last van tintelingen in uw armen en benen of krachtsverlies.
  • Uw pijn- of slikklachten kunnen erger worden.

Krijgt u een van deze complicaties of maakt u zich zorgen, neem dan contact met ons op met de Gipskamer.

Verwijderen van het haloframe

Afhankelijk van uw genezing worden de kroon en het vest na ongeveer twaalf weken verwijderd. Dit is heel gemakkelijk. De gipsverbandmeester koppelt alles los en de pennen worden losgedraaid. U krijgt uitleg over hoe u de wondjes kunt verzorgen. Het kan zijn dat u na het verwijderen van het frame van uw arts nog een zachte nekkraag krijgt. Dit wordt per patiënt bekeken. U hoort van uw arts wanneer u uw activiteiten weer mag hervatten en opbouwen.

De foto's bij deze informatie zijn afkomstig van DePuy Synthes - Johnson & Johnson, Amersfoort

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: