Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dialysekatheter – verzorging en aandachtspunten

Ongetunnelde katheter

De katheter moet altijd vastgehecht zijn. De insteekopening (de opening waar de katheter door de huid naar buiten komt) wordt één keer per week op de dialyse afgeplakt met een steriele en desinfecterende pleister.

Zolang u een ongetunnelde katheter heeft, mag u nooit zwemmen of in bad gaan. De insteekopening mag niet nat worden. Als de pleister aan alle zijden goed vastgeplakt zit op uw huid, kunt u wel douchen. Als de pleister loslaat, verwijder deze dan niet zelf, maar plak er een andere pleister overheen.

Getunnelde katheter

De insteekopening (de opening waar de katheter door de huid naar buiten komt) zit op de borst. De katheter gaat in uw hals de ader in.

De eerste drie weken wordt de insteekopening één keer per week op de dialyse afgeplakt met een steriele en desinfecterende pleister. Als de pleister aan alle kanten goed vastgeplakt zit op uw huid, kunt u wel douchen. Als de pleister loslaat, verwijder deze dan niet zelf, maar plak er een andere pleister overheen.

Na drie tot zes weken controleert de arts of de katheter goed is ingegroeid in de huid. Meestal kunnen de hechtingen dan verwijderd worden. Daarna desinfecteert de verpleegkundige elke dialyse de insteekopening met alcohol. We brengen dan ook antibiotica aan in de vorm van een zalf en een schone pleister. Dit is om infecties te voorkomen.

Zolang u een getunnelde katheter heeft, mag u nooit zwemmen of in bad gaan. U mag wel douchen. U laat de pleister tijdens het douchen zitten. Na het douchen verwijdert u de oude, natte pleister en plakt een schone, nieuwe pleister op de insteekopening. Was altijd uw handen met water en zeep, voor u de katheter aanraakt of verzorgt.

Mogelijke complicaties

De katheter vormt een ‘open’ verbinding met de bloedbaan. Daardoor is het heel gevoelig voor infecties.

Neem bij onderstaande problemen contact op met de dialyseafdeling.

  • In geval van koorts ≥ 38,5˚ C en of koude rillingen moet u altijd direct contact opnemen met de dialyse, ook ’s nachts.
  • Neemt u thuis de temperatuur op als u verandering aan de katheter bemerkt zoals pijn of verdikking of wanneer u zich grieperig/niet lekker voelt.
  • De klemmetjes van de katheter horen altijd gesloten te zijn. Als er een open is mag u die zelf dichtklemmen. Meld dit wel bij de eerstvolgende dialyse.
  • Is het gele dopje van de katheter af; neem dan altijd direct contact op met de dialyseafdeling. Raak het uiteinde van de katheter niet aan, eventueel kunt u een steriel gaas om het katheteruiteinde leggen en vastplakken. Er zal overlegd worden of u antibiotica moet krijgen.
  • Soms kan de katheter er spontaan uitvallen. In dat geval gaat u plat liggen en drukt u 15 minuten daar waar de katheter het bloedvat ingaat, in de hals. 

Neem in de tussentijd contact op met de dialyseafdeling. Probeer nooit de katheter terug te duwen!

Bron: Nierstichting
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: