Twee specialisten in overleg en kijken naar computerscherm

Update Mpox (voorheen Monkeypox): wat is er gewijzigd?Het Medisch Microbiologisch en Immunologisch laboratorium (MIL) heeft een update ontvangen over Mpox vanuit het RIVM. Naar aanleiding van deze update voert het MIL een tweetal wijzigingen door.

Naamsverandering

Op 28 november heeft de WHO bericht dat zij de voorkeur geeft aan de naam ‘mpox’ in plaats van ‘monkeypox’. Het komende jaar zal de term ‘monkeypox’ in de WHO-documenten geleidelijk uitgefaseerd worden. Het RIVM volgt deze naamsverandering en zal in de komende revisies van haar documenten en webpagina’s de naam ‘monkeypox’ vervangen door ‘mpox’. In lekentaal en publiekscommunicatie zal de term apenpokken gebruikt blijven worden.

Ook het MIL gaat de naamgeving aanpassen in de aanvraagboom, afname instructies en op de rapportage.

Meldingsplicht

Vanaf 3 december is mpox niet langer een groep A-meldingsplichtige infectieziekte, maar een groep B1-meldingsplichtige infectieziekte. Dit betekent dat het vaststellen van mpox door behandelend artsen of laboratoria niet meer direct bij de GGD gemeld moet worden maar zo snel mogelijk binnen reguliere werktijden; in de praktijk de eerstvolgende werkdag. Daarnaast hoeven vermoedens (waarschijnlijke of mogelijke gevallen) van mpox niet meer gemeld te worden; alleen bevestigde gevallen zijn vanaf 3 december meldingsplichtig.

Het MIL gaat per direct alleen nog positieve mpox uitslagen melden bij de GGD.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze berichtgeving nog vragen? Neem dan contact op met de dienstdoende arts-microbioloog via telefoonnummer 088 – 005 5455.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: