Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Toename Monkeypoxvirus in het VK, Portugal, Spanje, Zweden, de VS, Canada en België



Gezien de snelle internationale ontwikkelingen en media-aandacht delen wij graag aanvullende informatie over het Monkeypoxvirus.

Monkeypoxvirus

Monkeypox, ook wel apenpokken of apenpokkenvirus (MPX) genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Overdracht vindt meestal plaats via nauw contact met besmette dieren (levend of dood) of mensen, maar kan ook indirect plaats vinden via besmet materiaal.

De incubatietijd van MPX is gemiddelde 6 tot 16 dagen. Symptomen starten in het algemeen met atypische klachten zoals koorts, hoofdpijn, moeheid en spierpijn, waarnaar huidlaesies volgen die zich verspreiden over het gehele lichaam inclusief de handen en voeten. De huidlaesies gaan uiteindelijk over in pustels en korstvorming. Daarnaast wordt bij patiënten met MPX vaker lymfadenopathie gevonden.

Over het algemeen is het ziektebeloop mild en self-limiting. Echter komt een ernstig beloop (met secundaire infecties) voor, vooral bij kinderen en immuun gecompromitteerde personen.

Voor aanvullende informatie kan de website van het RIVM geraadpleegd worden.

Huidige situatie

In Europa en de VS/Canada wordt een toename gezien. Ook in Nederland zijn enkele patiënten gevonden met MPX.

Gezien de afwezigheid van een directe epidemiologische link tussen een aantal casussen, is de verwachting dat er meer gevallen (zullen) zijn en dat verspreiding plaatsvindt of kan plaatsvinden naar andere landen.

Verdenking MPX

MPX moet overwogen worden indien er sprake is van huiduitslag met een van de klassieke symptomen (acuut ontstane koorts, hoofdpijn, moeheid, spierpijn of lymfadenopathie) én

  • Epidemiologisch link aan een bevestigde casus tot maximaal 21 dagen voor start symptomen of,
  • Reisanamnese naar West- of Midden-Afrika tot maximaal 21 dagen voor start symptomen of,
  • Mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Neem bij een verdenking MPX altijd contact op met de dienstdoende arts microbioloog en neem pas na overleg materiaal af voor diagnostiek.

De arts-microbioloog is bereikbaar via:

  • Binnen kantooruren: 088 – 005 5455
  • Buiten kantooruren: 088 – 005 8888

Vanaf zaterdag 21 mei 2022 is MPX een meldingsplichtige ziekte groep A, dit betekent dat behandelend artsen bij een geval van een verdenking op MPX meteen contact dienen op te nemen met de GGD afdeling infectieziektebestrijding. Dit kan via telefoonnummer: 0800 – 844 600 0.

Vragen

Mocht u naar aanleiding van deze berichtgeving vragen hebben kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog via telefoonnummer 088 – 005 5455.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: