Brug in het Atrium van Arnhem

Datalekken



Als een consultbrief van Rijnstate naar de huisarts wordt verstuurd, terwijl de betreffende patiënt niet (meer) ingeschreven staat bij die huisarts, is er sprake van een datalek. De patiënt (of zijn verzorger) is verantwoordelijk voor het doorgeven aan Rijnstate van de juiste huisarts.

Rijnstate is dus afhankelijk van de patiënt voor het doorgeven van de juiste huisarts. Daarom brengen we het op diverse manieren onder de aandacht dat patiënten wijziging van huisarts dienen door te geven. Bijvoorbeeld op de wachtkamermonitoren, in brieven, met banners en op de website. De patiënt kan deze wijziging zelf doorgeven in MijnRijnstate of tijdens een bezoek aan Rijnstate aan een van de medewerkers.

Transmuraal incidenten melden

Jaarlijks ontvangen we ongeveer honderd datalekken via het transmuraal incidentmeldformulier (TIM). Met name van huisartspraktijken, maar ook van verloskundigen, apotheken en andere zorgorganisaties. Ook trombosediensten geven regelmatig door dat brieven naar de verkeerde dienst zijn gestuurd. Dankzij deze meldingen kunnen we de juiste zorgverlener berichten en ons systeem aanpassen voor toekomstige brieven. Wat gebeurt er vervolgens met zo’n datalek-melding? Naar aanleiding van de melding wordt de patiënt gebeld om na te vragen wie de juiste huisarts, verloskundige of andere zorgverlener is. Vervolgens wordt dit direct in het systeem aangepast. De betreffende polikliniek/afdeling die de oorspronkelijke brief verstuurde, krijgt het verzoek om de brief opnieuw te versturen naar de juiste huisarts of verloskundige/zorgverlener.

Waarom melding maken?

Wanneer een datalek niet wordt gemeld, mist de huidige zorgverlener mogelijk belangrijke medische informatie van zijn of haar patiënt. Het melden van datalekken wordt dan ook zeer gewaardeerd en komt de kwaliteit van zorg ten goede. Wist u dat iedere medewerker een TIM kan doen? Dat kan dus ook de assistente of praktijkondersteuner zijn. Ook voor andere transmurale incidenten kunt u het TIM-formulier gebruiken. Hiermee krijgt Rijnstate een goed beeld hoe vaak iets voorkomt en waarin we een procesverbetering moeten doen. Wilt u meer informatie over transmuraal incidentmelden (TIM) of heeft u suggesties voor hoe we datalekken verder kunnen terugdringen? Neem dan contact op met uniteerstetweedelijn@rijnstate.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: