Locatie Arnhem zijaanzicht

Hyperbare zuurstoftherapie, een effectieve behandeling van late bestralingsschade



Bestraling van kanker leidt in sommige gevallen tot lichamelijke klachten. Als deze klachten langere tijd na de bestraling aanhouden of juist dan ontstaan dan noemen we dit late bestralingsschade. Voorbeelden van late bestralingsschade bij borstkanker zijn pijn, harde plekken in de borst, bewegingsbeperking van de arm, een rode gezwollen borst, gebroken rib of een niet genezende wond. Bij bestraling in het lage bekkengebied kan het gaan om schade aan de blaas, wat zich kan uiten in klachten als bloed in de urine, pijn bij het plassen, minder controle over het plassen, en bij schade aan de endeldarm klachten zoals bloed en/of slijm bij de ontlasting en pijn in de onderbuik.

Effect van de behandeling
‘We zien bij onze patiënten een goede verbetering van de klachten, tot zelfs volledige genezing. Voor borstkankerpatiënten geldt dat zij vooral effect merken op de pijnklachten, harde plekken in de borst en bewegingsbeperking. Hierdoor zijn zij ook in staat hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken.  De effecten van late bestralingsschade op psychosociaal en maatschappelijk functioneren moeten we niet onderschatten’, aldus dr. Nina Lansdorp van de Da Vinci Kliniek. De verbeteringen die in de praktijk worden gezien worden ook ondersteund door recente publicaties (1,2).


Wat is hyperbare zuurstoftherapie?
Hyperbare zuurstoftherapie is het inademen van 100% zuurstof onder een verhoogde omgevingsdruk. Het zorgt voor een toename van de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Hierdoor komt het in de weefsels terecht die door de bestraling zijn beschadigd en slecht doorbloedt zijn geraakt. De overmaat aan zuurstof stimuleert het herstel van het beschadigde weefsel onder andere door aanmaak van nieuwe bloedvaatjes. De behandeling is lichamelijk gezien niet belastend voor de patiënt, maar het traject is wel intensief. Iedere behandeling duurt ongeveer twee uur en in totaal zijn er twintig tot veertig behandelsessies, vijf dagen per week. De hele therapie neemt dus vier tot acht weken in beslag, afhankelijk van de indicatie. Hyperbare zuurstoftherapie is erkend door Zorginstituut Nederland, de behandeling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

De Da Vinci Kliniek biedt de effectieve behandeling ‘hyperbare zuurstoftherapie’. Onze kliniek in is gevestigd in Rijnstate Arnhem, route 9. Kom gerust langs voor een kijkje, de kliniek is iedere werkdag geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur. Wilt u meer informatie  kijk dan op www.davincikliniek.nl of neem contact op met onze vestigingsmanager Yvonne Koster via y.koster@davincikliniek.com

Met vriendelijke groet,

Da Vinci Kliniek, focuskliniek voor wondgenezing en hyperbare geneeskunde

 

  1. Batenburg et al. The impact of hyperbaric oxygen therapy on late radiation toxicity and quality of life in breast cancer patients. Breast Cancer Res Treat. 2021 Sep;189(2):425-433.
  2. Spruijt et al. The effect of hyperbaric oxygen treatment on late radiation tissue injury after breast cancer: A case-series of 67 patients. Diving Hyperb Med. 2020 Sep 30;50

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: