Laatste informatie over het coronavirus

Persoonlijke app biedt COPD-patiënten ondersteuning

Rijnstate is eind november op de afdeling Longgeneeskunde gestart met een wetenschappelijk onderzoek van het project COPD@home. Doel van het onderzoek is het vergroten van zelfmanagement en het voorkómen van heropnames bij patiënten met COPD. Daarvoor heeft Rijnstate een persoonlijke app ontwikkeld.

Patiënten die zijn opgenomen voor een exacerbatie krijgen bij ontslag een persoonlijke app mee die ze kunnen raadplegen op een tablet of smartphone. De app maakt het mogelijk om de patiënt in de thuissituatie te volgen. De app bestaat uit een (zelfmanagement-)programma met daarin het Longaanvalactieplan (van het Longfonds) en het persoonlijke medicatieoverzicht van de patiënt. Wekelijks vult de patiënt een vragenlijst (CCQ) in, zodat de longverpleegkundige weet hoe het met de patiënt gaat. Indien nodig neemt de longverpleegkundige contact op met de patiënt

Verder bevat de app informatie over COPD, bewegen bij COPD, voeding bij COPD en informatie over stoppen met roken. Via de app kan de patiënt bovendien eenvoudig contact aanvragen met de afdeling Longgeneeskunde. Vier weken na de start is er een videoconsult met een longverpleegkundige ingepland. Aan het einde van het traject, dat acht weken duurt, is er een afspraak op de polikliniek ingepland met de verpleegkundig specialist. De app herinnert de patiënt aan deze afspraak en biedt informatie zodat de patiënt zich hierop kan voorbereiden.

Tot op heden zijn er zestien patiënten geïncludeerd. De eerste onderzoeksresultaten worden eind dit jaar verwacht.

Meer informatie

Meer weten over dit onderzoek en deze toepassing? Stuur een e-mail naar Laura Kooij, programmamanager IMT Innovaties l Informatie- en Medische Technologie: lkooij@rijnstate.nl of Els Fikkers, verpleegkundig specialist: efikkers@rijnstate.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: