Toelichting op onze werkwijze rondom verwijzing BIRADS-0



We merken dat er onduidelijkheid bestaat over het verwijzen van patiënten met een BIRADS-0-score. We lichten onze werkwijze graag toe.

Voorheen werden alle BOB-patiënten naar de mammapoli verwezen. Volgens het landelijke beleid mogen patienten met een BIRADS-0 sinds juni 2017 verwezen worden naar radiologie. In Rijnstate hebben de mammachirurgen en mammaradiologen echter samen besloten dat we dit wél via de mammacare willen laten lopen.

Onze werkwijze via mammacare en de voordelen ervan:

  1. Meestal kan de patiënt snel terecht (als de huisarts voor 16 uur belt, kan de patiënt mogelijk al de volgende ochtend terecht). Er zijn iedere ochtend rond 8 uur 2 plekken met deze code gereserveerd op de mammaradiologie. Dit is op de dagen dat er ook een MCN (MammaCare Nieuw) -programma is. Maandag t/m donderdag in Arnhem en maandag en vrijdag in Zevenaar.
  2. De gegevens van het BOB worden van tevoren door de medewerkers radiologie ingeladen, zodat de radioloog de beelden van het BOB kan bekijken en beoordelen of de x-mammo opnieuw moet of dat kan worden volstaan met bijvoorbeeld een aanvullende echo.
  3. Als er niets aan de hand is, is de patiënt met een minuut of 20 klaar en kost het haar geen hoog eigen risico, alleen de dbc voor een x-mammo op de radiologie.
  4. Als er wel een verdenking is, mag de patiënt blijven en wordt direct ingeboekt voor de uitgebreide screening met de eendagsdiagnostiek. Uiteraard wordt het dan een andere DBC, dus duurder.

De verwijzing moet u eerst in ZorgDomein zetten, vervolgens moet u als huisarts of uw assistente bellen naar 088 005 6702 en de afspraak aan de patiënt doorgeven. Wij zeggen er altijd bij dat de patiënt direct uitgebreid gescreend kan worden als er een verdenking is en dat dit dan dus meer tijd kost. Zonder verwijzing is het voor ons niet mogelijk om de patiënt in te plannen.

 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: