Thuiszorg, verpleeghuizen en Rijnstate werken samen aan een betere verpleegkundige overdracht



Zes thuiszorgorganisaties, zorggroep Attent (o.a. verpleeghuis Regina Pacis) en Rijnstate hebben hun handtekening gezet onder een set afspraken om de verpleegkundige overdracht in de regio Arnhem en de Liemers te verbeteren.

Een zorginstelling stuurt een verpleegkundige overdracht als de patiënt in zorg komt bij een andere zorginstelling. In een verpleegkundige overdracht staat informatie over het dagelijks functioneren en de benodigde verzorging van de patiënt.

Een verpleegkundig overdracht geeft de nieuwe zorgverlener (verpleegkundige of verzorgende) veel informatie. Naast basisinformatie over de medische situatie, staat in de overdracht bijvoorbeeld informatie over het gebruik van hulpmiddelen, wondzorg, voeding, mobiliteit en de thuissituatie.Het is van belang voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg om elkaar goed en tijdig te informeren.

Een verpleegkundige overdracht gaat van verpleegkundige naar verpleegkundige en/of verzorgende. Naast de verpleegkundige overdracht bestaat er ook een medische overdracht. Deze gaat van arts naar arts en daarin staat informatie over de gestelde diagnose, de afgesproken behandeling en voorgeschreven medicatie.

Eenduidige en volledige overdracht

De afgelopen maanden heeft een projectgroep met zorgverleners van thuiszorg Groot Gelre, Attent en Rijnstate de handen ineen geslagen. De zorgorganisaties hebben geanalyseerd hoe vaak er een verpleegkundige overdracht werd gestuurd en of de overdracht inhoudelijk in orde was. Het bleek dat er niet altijd een verpleegkundige overdracht werd verstuurd en dat de inhoud van de overdracht niet altijd duidelijk genoeg was. Vervolgens zijn er verschillende verbeteringen en wensen om te komen tot een eenduidige en volledige verpleegkundige overdracht. Hierover zijn drie basisafspraken gemaakt. Thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen in de regio Arnhem en De Liemers en Rijnstate hebben volmondig ‘ja’ gezegd tegen deze basisafspraken.

Drie basisafspraken

De set afspraken van de zorgorganisaties houden in dat er 1) altijd een verpleegkundige overdracht wordt gestuurd,  2) dat de overdracht inhoudelijk juist en volledig is (volgens een vastgesteld stramien) en 3) dat uiteindelijk alle overdrachten digitaal worden verstuurd via een veilige verbinding. Alle zorginstanties in de regio hebben toegezegd te starten met de eerste twee afspraken.  De  organisaties uit de projectgroep starten daarnaast met een pilot om de overdracht ook digitaal te verzenden. Begin 2018 wordt de pilot geëvalueerd. Als het digitaal verzenden bevalt wordt de werkwijze ook bij de andere zorginstanties ingevoerd.

De verbeteringen aan de verpleegkundige overdracht passen in het landelijke beleid. Het ministerie van VWS wil dat in 2020 alle zorg digitaal, gestandaardiseerd en beveiligd wordt overgedragen binnen de keten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: