Pijncentrum Rijnstate onderzoekt nieuwe behandeling bij opvliegers



Het Pijncentrum van Rijnstate gaat, samen met de afdeling Interne Geneeskunde, onderzoeken of een nieuwe methode bij de behandeling van ernstige opvliegers daadwerkelijk effectief is.

Het gaat om een methode waarbij het stellatum-ganglion verdoofd wordt. Bij een voorbereidende studie zagen de resultaten er veelbelovend uit. Rijnstate is het eerste ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling werd toegepast.

Het stellatum-ganglion is een zenuwknoop in de hals. Deze staat in verbinding met een deel van de hersenen wat een belangrijke rol lijkt te hebben bij opvliegers. “Door een injectie te geven op deze locatie wordt de zenuwknoop verdoofd en hebben we gezien dat bij een groot deel van de vrouwen het aantal en de ernst van de opvliegers sterk vermindert” aldus pijnspecialist dr. Jan Willem Kallewaard van Rijnstate. “Een medisch wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling is een belangrijke vervolgstap. We verwachten dat de behandeling effectiever zal zijn dan de meeste momenteel beschikbare middelen”.

Minder kans op bijwerkingen

Op grond van eerder onderzoek is gebleken dat de zogenaamde stellatum-ganglion blokkade het aantal opvliegers kan verminderen. Een groot voordeel van deze behandeling is dat het niet de nadelen heeft van oestrogeen therapie. De stellatum blokkade is dan ook een belangrijke behandelmogelijkheid voor vrouwen die (hormoongevoelige) borstkanker hebben of hebben gehad. De effectiviteit van stellatum blokkade lijkt gemiddeld een aantal maanden aan te houden, waarna de opvliegers geleidelijk weer terugkeren. Dan kan de injectie herhaald worden, maximaal 4 keer per jaar.

Wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk

Het effect van de methode wordt nu onderzocht met behulp van een grootschalig gerandomiseerd vergelijkend onderzoek. Om mee te kunnen doen aan het onderzoek moet de patiënt aan de volgende criteria voldoen:  

  • Vrouwelijk geslacht
  • Leeftijd 30 - 70 jaar
  • Meer dan 12 maanden afwezigheid van menstruatie
  • >10 opvliegers per dag
  • Geen onstabiele ziekte

NB 1. Borstkanker in de voorgeschiedenis en gebruik van tamoxifen/arimidex is GEEN bezwaar voor deelname.
NB 2. Deelname is niet mogelijk bij een allergie voor contrastmiddelen of lokale verdovingsmiddelen (van het amide type).

Eén groep zal een stellatum behandeling ondergaan met een verdovingsmiddel, de andere groep krijgt een placebo toegediend. De patiënt en de medisch specialist hebben geen invloed op de loting. Na de prik houdt de patiënte gedurende zes maanden een dagboek bij, vult diverse vragenlijsten in die o.a. gaan over de kwaliteit van leven en krijgt nog één maal een bloedonderzoek. Patiënten die na het onderzoek bleken een nepprik te hebben ontvangen, krijgen achteraf alsnog de echte behandeling.

Doorverwijzen van patiënten

Wilt u patiënten doorverwijzen voor een stellatum blokkade bij opvliegers en deelname aan studie naar Rijnstate? Maak dan bij uw ZorgDomeinverwijzing naar het Pijncentrum van Rijnstate de aantekening “Mogelijke kandidaat stellatum blokkade studie”. De wachttijd voor het consult op de polikliniek is ongeveer 2 weken.

Procedure

Verwijzing betekent niet automatisch dat de patiënt altijd kan deelnemen aan het onderzoek. Na een intakegesprek wordt aan de patiënt gevraagd om een dagboek bij te houden, om vragenlijsten in te vullen en er wordt een bloed- en urineonderzoek gedaan. Op basis van de uitkomsten daarvan wordt gekeken of de patiënt daadwerkelijk in aanmerking komt. Deze screening wordt vergoed vanuit de basisverzekering en kan dus financiële consequenties hebben voor het eigen risico.

Wilt u meer informatie over de studie dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum van Rijnstate, telefoonnummer 088-005 5311 of e-mail opvliegers@rijnstate.nl

Geïnformeerd bij deelname

Wij stellen u schriftelijk op de hoogte dat uw patiënt meedoet aan het onderzoek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: