Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Eenmalig poliklinisch consult Ondersteunende & Palliatieve Zorg



Sinds 1 september 2017 bestaat voor huisartsen de mogelijkheid om via ZorgDomein een patiënt te verwijzen voor een eenmalig poliklinisch consult Ondersteunende & Palliatieve Zorg in Rijnstate.

Waarom deze nieuwe verwijsmogelijkheid?

Voor patiënten in de palliatieve fase is de huisarts de vaste vertrouwde zorgverlener en contactpersoon. Soms zijn er situaties waarin de huisarts het gewenst of noodzakelijk vindt dat hij/zij een palliatieve patiënt kan verwijzen voor een zogenaamde ‘second opinion’. Aanleiding hiervoor kan zijn dat er hoog complexe palliatieve zorgvragen spelen, of dat de patiënt zelf hierom vraagt.

Voor deze situaties is een eenmalig poliklinisch consult bij het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg (COPZ) van Rijnstate mogelijk. De verpleegkundig specialisten en medisch specialisten van het team beschikken over expertise en dagelijkse ervaring in de begeleiding van patiënten in de palliatieve fase.

Het advies op basis van het eenmalige poliklinisch consult kan zo een aanvulling zijn op het al gemaakte palliatieve zorgplan en een basis vormen voor toekomstige zorgplanningsgesprekken van de huisarts met de patiënt.

Hoe ziet dit eenmalig poliklinisch consult er uit ?

Een verpleegkundig specialist van het COPZ ontvangt de patiënt en zijn naaste(n) en brengt zowel de lichamelijke situatie als ook de psychosociale en levensbeschouwelijke aspecten in kaart. Patiënten worden na het poliklinisch consult besproken in het MDO palliatieve zorg, waarna een passend advies mondeling en schriftelijk wordt uitgebracht aan de huisarts. Als huisarts bent u van harte welkom deel te nemen aan het MDO waarvoor u een telefonische of schriftelijke uitnodiging ontvangt.

Voor welke patiënten is dit eenmalig poliklinisch consult bedoeld ?

Het consult is bedoeld voor alle patiënten in de palliatieve fase, bij wie de huisarts en/of patiënt en naaste(n) aangeven behoefte te hebben aan een second opinion en waarbij een face to face contact gewenst is.

 Ondersteunende & palliatieve zorg wordt gegeven als genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Dit kan al starten als een patiënt net heeft gehoord dat hij niet meer kan genezen. De zorg kan echter ook later in het ziekteproces gegeven worden.

Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met de zorg voor terminale patiënten met een ongeneeslijke, kwaadaardige aandoening. Palliatieve zorg kan echter ook waardevol zijn en ingezet worden voor patiënten met andere vormen van ongeneeslijke ziekten, zoals COPD, dementie, ALS of hartfalen.

Kan ik als huisarts nog steeds 24/7 een beroep doen op het IKNL consultteam?

Ja, bij vragen over palliatieve zorg kunt u een telefonisch advies inwinnen via telefoonnummer: 0900- 04 003 04 (24 uur per dag 7 dagen per week). Dit betreft een telefonische consultatie bedoeld voor zorgverleners.

Hoe krijg ik als huisarts terugkoppeling over dit eenmalig consult?

U ontvangt een brief via zorgmail (zoals nu ook bij andere poliklinische consulten).

Hoe kan ik als huisarts in ZorgDomein verwijzen?

In ZorgDomein kiest u via de het specialisme interne geneeskunde, klinische geriatrie of anesthesiologie, voor de categorie ‘overige’ en dan ‘eenmalig poliklinisch consult Ondersteunende & Palliatieve Zorg’. Op basis van deze verwijzing zullen de verpleegkundig specialisten van het consultteam COPZ een afspraak met de patiënt inplannen.

Mochten er aanvullende opmerkingen of vragen zijn, dan zijn deze van harte welkom en kunt u deze bij collega-huisartsen van de werkgroep inbrengen.

Namens de transmurale werkgroep Palliatieve Zorg,

Huisartsen: Paulien Bos, Michel van Wijk, Arjan van Roosmalen, Harriët Eikelaar.

Rijnstate: Patricia van Mierlo voorzitter en medisch consulent COPZ, Henriëtte Sterenborg, verpleegkundig specialist COPZ, Susan Oolthuis, programmamanager, Jacqueline van Sambeek, manager unit 1e2e lijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: