Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mondkanker

Wat is mondkanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen, maken we continu nieuwe cellen aan. Deze ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de mondholte, spreken we van mondkanker.

Mondkanker komt voor in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlies of gehemelte. Vrijwel alle tumoren in de mond ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. Dit zijn plaveiselcelcarcinomen.

Hoe herkent u mondkanker?

Mondkanker veroorzaakt vaak zweren, een soort wratten, een gezwel, knobbeltjes of abnormale witte en rode vlekken. Het kan voorkomen dat eten en slikken pijnlijk zijn. Ook gezwollen lymfeklieren kunnen duiden op kanker.

Risicogroepen

In Nederland krijgen ongeveer 600 mensen per jaar een vorm van mondkanker. Meestal zijn dit mannen; vrouwen zijn minder gevoelig voor mondkanker. Vaak manifesteert mondkanker zich in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, maar het kan voorkomen in elke leeftijdscategorie.

Oorzaken

Mondkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn.

Preventie

Om mondkanker te voorkomen raden wij u aan niet (overmatig) te drinken en te roken, zichzelf te beschermen tegen zonlicht (UV-straling), uw mond goed schoon te houden en te verzorgen en een gezond eetpatroon te hanteren.

Behandeling

De meest toegepaste behandelingen bij kanker in de mond zijn:

  • operatie (chirurgie)
  • bestraling (radiotherapie)
  • chemotherapie (behandeling met celdelingremmende medicijnen)

Het komt vaak voor dat mensen met mondkanker een combinatie van de genoemde behandelingen krijgen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en van de leeftijd waarop kanker wordt geconstateerd.

Prothese na verwijdering mondtumor

Na het wegsnijden van een tumor (kanker) in de mond kan er een afwijkende vorm ontstaan van de tong, de kaak zelf of van andere onderdelen van de mond. Het weghalen van een tumor in de bovenkaak kan leiden tot een verbinding tussen de mond en de neusholte. Door deze veranderingen ontstaan er beperkingen in praten, eten en slikken. Bestraling geeft vaak een verergering van deze klachten, omdat er door deze behandeling een droge mond kan ontstaan en een beperkte mondopening.

Kunstgebit

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde kan een op maat gemaakt kunstgebit maken, met de bedoeling en het eten, spreken e.d. weer beter mogelijk te maken. Als er tandheelkundige implantaten noodzakelijk zijn om het kunstgebit op vast te klikken, worden die mogelijk tijdens de tumoroperatie geplaatst.

Patiëntervaringen

‘Fantastisch dat ik als patiënt centraal werd gezet’
Patient Joka aan tafel met kopje thee

Omdat Joka (54) nooit ziek is geweest, vertrouwde ze het niet toen een pijnlijk plekje in haar mond maar niet wegging. En dat bleek terecht, want Joka bleek een plaveiselcelcarcinoom van het slijmvlies aan de binnenzijde van haar onderkaak te hebben. Oftewel: mondholtekanker.

Lees meer of Lees alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: