Losse pagina's
Brug in het Atrium van Arnhem

Vragen en antwoorden over landelijke actiedag op 20 november 2019

Waarom wordt er actie gevoerd?

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe Cao Ziekenhuizen zijn vastgelopen. Er wordt in meerdere ziekenhuizen landelijk op 20 november actie gevoerd. Rijnstate is er daar één van. De actie is niet gericht tegen Rijnstate, maar is een actie tegen het aanbod dat de NVZ heeft gedaan voor de cao.

Wat houdt de actie in?

Op woensdag 20 november voeren een aantal afdelingen van Rijnstate actie door het draaien van een zondagsdienst. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen behandeld. Uitgangspunt van het ziekenhuis is dat tijdens de actie goede en veilige patiëntenzorg altijd gewaarborgd blijft. Spoedzorg gaat ook altijd door.

Hoe weet ik of mijn afspraak op 20 november doorgaat?

Als de actie gevolgen heeft voor uw afspraak, dan bent u daarover telefonisch geïnformeerd en is uw afspraak verzet. Bent u niet gebeld over uw afspraak op 20 november, dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Zijn de afdelingen die meedoen op 20 november bereikbaar?

Ja, de afdelingen zijn gewoon bereikbaar. Er wordt gewerkt als iedere zondag. Mensen die hun naaste(n) willen bezoeken, zijn welkom tijdens de bezoektijden. De spoedzorg gaat gewoon door.

Wat betekent de actie voor afdelingen die niet meedoen?

Op afdelingen die niet meedoen aan de actie gaan alle geplande afspraken gewoon door. Ook de spoedzorg gaat gewoon door.

Ik heb een afspraak vlak voor of net na de actie op 20 november. Gaat die afspraak wel door?

Als de actie gevolgen heeft voor uw afspraak, bent u daarover telefonisch geïnformeerd. Bent u niet gebeld over uw afspraak op 20 november, dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Mijn afspraak is afgezegd. Wordt er automatisch een nieuwe afspraak gepland?

Als de actie gevolgen heeft voor uw afspraak, dan bent u daarover telefonisch geïnformeerd. We proberen dan direct een nieuwe afspraak voor u te maken.

Kan ik in het geval van spoed wel bij Rijnstate terecht?

Ja, de spoedzorg gaat gewoon door, ook op de afdelingen die zondagsdiensten draaien.

Kan ik op 20 november terecht voor een CT-scan of foto

Op woensdag 20 november is het niet mogelijk om op inloop een CT-scan of foto’s van uw skelet, longen en buik te maken. Dit geldt voor de afdeling Radiologie in Arnhem, Arnhem-Zuid en Zevenaar.

Leveren de acties een gevaar voor de patiëntveiligheid?

Het uitgangspunt van Rijnstate is dat tijdens de actie goede en veilige patiëntenzorg altijd gewaarborgd blijft. We doen er daarom zoveel mogelijk aan om de gevolgen voor de patiëntenzorg tot een minimum te beperken. Belangrijk is dat patiënten in spoedgevallen gewoon bij Rijnstate terecht kunnen.

Kan ik op 20 november op bezoek bij een familielid of kennis die in het ziekenhuis ligt?

Ja, op deze dag gelden de gewone bezoektijden op alle afdelingen. Ook op de afdelingen die meedoen aan de actie.

Ik hoor al weken dat er gestaakt gaat worden, waarom word ik nu pas geïnformeerd?

De vakbonden moeten het bestuur van een ziekenhuis informeren over een aanstaande actie. Ze moeten daarbij duidelijk maken wat de omvang van de actie is. Dit is op dinsdag 12 november 2019 gebeurd. Pas na deze formele bevestiging van de bonden was duidelijk welke afdelingen binnen Rijnstate meedoen aan de actie. Hierdoor kunnen we patiënten voor wie de afspraak op 20 november verzet wordt pas vanaf woensdag 13 november bellen.

Mogen ziekenhuismedewerkers actievoeren?

Ja, in Nederland hebben werknemers het recht om te staken. Dat geldt ook voor werknemers in de zorg. De meest extreme vorm van staken binnen de zorg die uitgevoerd kan worden, is het draaien van zondagsdiensten. Zo kan acute zorg wel gewoon geleverd worden. Op de afdelingen die meedoen aan de actie, wordt het werk dus niet helemaal neergelegd. Op deze afdelingen wordt een zondagsdienst gedraaid.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: