Patiëntveiligheid
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Taal maakt gezonder

Wist u dat 2,5 miljoen mensen in Nederland van 16 jaar en ouder moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? Voor deze mensen zijn alledaagse handelingen zoals e-mailen, het lezen van een afsprakenbrief of het lezen van een bijsluiter bij een medicijn niet gemakkelijk. Dit noemen we laaggeletterdheid. Van de 2,5 miljoen volwassenen hebben er 1,8 miljoen moeite met taal en/of rekenen. Hiervan is meer dan de helft van Nederlandse afkomst en minder dan de helft van buitenlandse afkomst.

Taal en gezondheid

Taal en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Uit onderzoek is gebleken dat de gezondheidssituatie van mensen die geen moeite hebben met lezen en schrijven in veel opzichten beter is dan die van mensen die daar wel moeite mee hebben. Laaggeletterden missen namelijk vaak de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. De gevolgen daarvan voor hun gezondheid zijn groot, bijvoorbeeld als zij hun medicijnen niet op de juiste manier innemen.

Daarom vragen we iedereen: heeft u moeite met lezen en schrijven? Vertel het ons, dan kunnen we u beter helpen!

Taal maakt gezonder mProve

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Lezen en schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Deze week is het de week van Lezen en Schrijven. Hierin staat aandacht voor laaggeletterdheid centraal. Ook Rijnstate vindt dit onderwerp belangrijk. Onderzoek wijst namelijk uit dat laaggeletterde patiënten vaker chronisch ziek zijn en slechtere uitkomsten van zorg hebben.

Lees meer
Taal maakt gezonder mProve
Moeite met lezen of schrijven? Vertel het ons!

2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd, dat betekent dat zij niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen en vaak minder digitaal vaardig zijn. 

Lees meer
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Rijnstate maakt zorgverleners bewust van laaggeletterdheid bij patiënten

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 6 volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. We noemen dit laaggeletterdheid. Iemand die laaggeletterd is, heeft vaak meer moeite om de regie te houden over zijn eigen gezondheid. Soms ontstaan hierdoor levensbedreigende situaties. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners laaggeletterdheid bij hun patiënten herkennen. Rijnstate helpt bij deze bewustwording.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: