Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Syncope

Wat is syncope?

Syncope is een ander woord voor flauwvallen. We noemen het ook wel wegraking of collaps. Bij syncope stroomt er tijdelijk niet genoeg bloed door de hersenen. Meestal komt dat door een lage bloeddruk of doordat de bloeddruk plotseling daalt.

In onderstaande video vertelt neuroloog Jeannette Hofmeijer over syncope.

Wat zijn de klachten?

Bij syncope of flauwvallen heeft u aanvallen van bewusteloosheid. Vaak voelt u zo’n aanval aankomen met misselijkheid, zweten of een licht gevoel in het hoofd. Meestal bent u ook bleek in uw gezicht. Tijdens de wegraking kunnen er enkele schokken van de armen of benen optreden en kan het zijn dat u in uw broek plast. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit gewone en onschuldige flauwvallen komt vooral voor bij jonge gezonde mensen.

Kan een wegraking ook andere oorzaken hebben?

Een wegraking kan ook andere oorzaken hebben. Mogelijke andere oorzaken zijn een hartritmestoornis of epilepsie. Een hartritmestoornis komt meer voor bij oudere mensen. Bij verdenking op een hartritmestoornis verwijst de huisarts u door naar de cardioloog.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij syncope is een nauwkeurig verslag van wat er precies is gebeurd het belangrijkst voor het stellen van de diagnose. Voelde u het flauwvallen aankomen en was er sprake van zweten of bleekheid? Vaak is het nodig dat er iemand meekomt naar het ziekenhuis die de wegraking heeft gezien. U was zelf vaak al bewusteloos en kunt het niet herinneren.

In het ziekenhuis kunnen we eventueel een kanteltafeltest doen. U ligt dan op een tafel waarop u wordt vastgemaakt. Vervolgens wordt de tafel langzaam rechtop gezet. We hopen daarmee de klachten uit te lokken. Tijdens de kanteltest meten we uw bloeddruk, hartritme en hersenactiviteit. Daarmee kunnen we vaststellen of de klachten inderdaad samengaan met bloeddrukdaling, hartritmestoornis of epilepsie.

Hoe behandelen we syncope?

Gewoon flauwvallen is een onschuldige kwaal. Hierbij leggen we u uit wat u kunt doen om uw bloeddruk te verhoren als u de klachten voelt aankomen. U kunt bijvoorbeeld bepaalde spiergroepen aanspannen of op tijd gaan zitten als u  klachten krijgt. Ook is het belangrijk om goed te drinken. Vaak kan flauwvallen dan worden voorkomen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: