Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Spierziekten

Om goed te kunnen bewegen en praten, is het nodig dat uw spieren goed werken. Daarnaast is het nodig dat uw zenuwen de spieren goed kunnen aansturen. De zenuwen vormen namelijk de verbindingskabels tussen de hersenen en de spieren.

Wat gebeurt er als zenuwen of spieren beschadigen?

Door beschadiging van de zenuwen of de spieren kunnen uw functies verminderen of zelfs uitvallen. U kunt dat merken door krachtsverlies. U kunt dan bijvoorbeeld niet meer goed lopen of uw armen bewegen. Ook kan het gevoel van uw huid veranderen.

De ziekten die beschadigingen aan de zenuwen of spieren veroorzaken, noemen we neuromusculaire ziekten. Dit noemen we ook wel spierziekten of spierzenuwziekten. Veel van deze ziekten bestaan al vanaf dat u kind bent. Soms beginnen de veranderingen zo langzaam, dat u het pas op latere leeftijd merkt. De veranderingen door deze ziekten kunnen langzaam toenemen en heel ernstig zijn. 

In onderstaande video vertelt neuroloog Joost van Oostrom over spierziekten.

Zijn spierziekten erfelijk?

Veel spierziekten zijn erfelijk. Toch is er niet altijd een familielid aan te wijzen die de ziekte ook heeft, bijvoorbeeld omdat het dan om een mildere vorm gaat.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn meer dan 500 verschillende spierziekten bekend. De meeste vormen zijn erg zeldzaam. Het stellen van de diagnose kan daarom heel lastig zijn. Soms duurt dat zelfs meer dan een jaar.

Lichamelijk onderzoek door een neuroloog is erg belangrijk. Om erachter te komen wat de oorzaak is, zijn vaak meerdere testjes nodig. Er Vaak is bloedonderzoek nodig is of een EMG. Een EMG is een elektromyogram. Daarbij onderzoeken we de functie van de spier of zenuw met kleine schokjes en naaldjes. Soms is het nodig om een echo van uw spier te maken. Ook kan onderzoek van een stukje spier nodig zijn. Er wordt dan een stukje van de spier weggehaald. Dit stukje wordt onder de microscoop onderzocht. Onderzoek van het erfelijk materiaal wordt ook steeds belangrijker om de juiste diagnose te stellen. Dit kan meestal met bloedonderzoek.

Veel spierziekten kunnen niet genezen worden. Toch is het dan heel belangrijk om te kunnen vertellen hoe het verder zal gaan. Dit kunnen we pas goed inschatten als we weten wat er precies aan de hand is. Daarom is een goede diagnose erg belangrijk.

Welke behandeling is er mogelijk?

Sommige spierziekten kunnen we behandelen met medicijnen. Als dat niet mogelijk is, is het belangrijk om de spieren zo goed mogelijk in conditie te houden. Daarom is oefenen erg belangrijk, bijvoorbeeld met een fysiotherapeut. Ook de samenwerking met een revalidatiearts is belangrijk. Een revalidatiearts heeft veel verstand van oefentherapie kan ook helpen met aanpassingen bij u thuis.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: