Specialisten
Specialisten en verpleegkundigen staan op de brug in het Atrium Arnhem

Dhr. dr. J.W. Leeuwis

Patholoog
Al voordat ik aan mijn opleiding begon, werd ik gegrepen door het diagnosticeren van ziekte, kijkend door de microscoop. Onze bevindingen hebben vaak directe invloed op behandeling en prognose. Ik zie mijzelf als een onderdeel van het team dat een patiënt behandelt en probeer met toewijding en efficiëntie de diagnose te stellen en toe te lichten.

Kijken door de microscoop is niet het enige onderdeel van ons vak. De pathologie verandert zeer snel, met de komst van digitale pathologie en moleculaire pathologie. Digitale pathologie zorgt ervoor dat we onze bevindingen laagdrempeliger en sneller kunnen voorleggen aan collega’s elders, en analyse van weefsel beter en mogelijk objectiever kan plaatsvinden. Daarnaast kunnen we met digitale beelden onze diagnose illustreren en verduidelijken. Met de komst van moleculaire pathologie kunnen we behandelaars onder andere vertellen welke mutaties er in tumoren aanwezig zijn en welke medicijnen wel en niet zullen aanslaan. Het is voor mij de uitdaging de door de microscoop gestelde diagnose samen met de soms complexe moleculaire informatie te vertalen naar een voor patiënt en behandelaar duidelijk geschreven en toepasbare conclusie.

Opleiding en werkervaring

Jan Willem Leeuwis (1979) volgde zijn opleiding Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht (2006). Hierna deed hij promotieonderzoek bij de afdeling Pathologie van het UMC Utrecht naar profibrotische en antifibrotische factoren bij de ontwikkeling van chronische nierschade (2011). Aansluitend volgde hij de opleiding Pathologie in UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis. Na de afronding van zijn opleiding (dec 2015) werkt hij sinds 2016 bij de afdeling Pathologie van Rijnstate, als onderdeel van Pathologie-DNA, een samenwerkingsverband van de pathologie-afdelingen van Rijnstate, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch) en het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht en Nieuwegein).

Speciale aandachtsgebieden

  • Haematopathologie
  • Longpathologie
  • Gynaecopathologie

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Pathologie
  • British Division of the International Academy of Pathology
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: