Specialisten
Specialisten en verpleegkundigen staan op de brug in het Atrium Arnhem

Dhr. C.J. Wijburg

Uroloog
In mijn naaste omgeving heb ik helaas kunnen zien hoe de ziekte prostaatkanker kan verlopen. Sindsdien heb ik mij ingezet in wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker. Later besloot ik dat ik uroloog wilde worden. Binnen het vakgebied urologie ben ik met name geïnteresseerd in de minimaal-invasieve technieken. Het goed bespreken van alle mogelijke behandelingen beschouw ik als zeer belangrijk. In de eed van Hippocrates staat niet voor niets: u mag de patiënt primair niet schaden: "Per Primam non Nocere". De robot-geassisteerde laparoscopie voldoet aan dat principe, omdat het mogelijk is een grote operatie met zo min mogelijk schade te laten verlopen. Dat zie je bij de prostaatkankeroperaties, maar zeker ook bij de blaaskankeroperaties. Momenteel ben ik erg gedreven om de meerwaarde van de robot-geassisteerde chirurgie bij blaaskanker wetenschappelijk te bewijzen.

Opleiding en werkervaring

Carl Wijburg (1974) is opgeleid tot uroloog in het opleidingscluster verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Aanvullend is hij opgeleid in robot geassisteerde chirurgie in het Onze Lieve Vrouwen Ziekenhuis te Aalst, België (Prof dr Alex Mottrie). Sinds 2008 werkt hij als staflid in de vakgroep Urologie. Hij is met name werkzaam op het gebied van kankerbehandelingen in de urologie, zoals prostaat- en blaaskanker. Sinds 2012 is hij betrokken bij het opleiden van andere urologen in binnen- en buitenland, daar waar het gaat om robotgeassisteerde chirurgie voor prostaat- en blaaskanker. Rijnstate is sinds 2015 een internationaal erkend opleidingscentrum voor de robot geassisteerde prostaatverwijdering.

Om de meerwaarde van robotchirurgie bij blaasverwijderingen te onderzoeken, is de RACE studie gestart. Dit is een door ZonMw gesubsidieerd onderzoek en een samenwerking tussen de patiëntenvereniging Leven met Blaas- of nierkanker, Rijnstate en Radboudumc. De voor de patiënt belangrijke verschillen in uitkomsten van zorg tussen robotchirurgie en open chirurgie zullen onderzocht worden.

Speciale aandachtsgebieden

 • Robot-geassisteerde chirurgie
 • Prostaat- en blaaskanker
 • Endometriose
 • Algemene urologie.

Nevenactiviteiten

 • Projectleider RACE studie (www.racestudie.nl)
 • Webmaster/social media van de EAU Robotic Urology Section (ERUS)
 • Associate member ERUS

Lidmaatschappen

 • Nederlandse Vereniging Urologen (NVU)
 • European Association of Urology (EAU)
 • SRS
 • EAU Robotic Urology Section (ERUS)
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: