Kraambed
Verloskamer bad 2 verpleegkundigen
Laatste informatie over het coronavirus

Gezinskamers

Sinds enige tijd biedt Rijnstate op zowel afdeling Neonatologie als de kraamafdeling gezinskamers aan als de kraamvrouw en/of haar pasgeboren kindje om medische redenen in het ziekenhuis moet blijven. Op deze gezinskamers krijgen de kraamvrouw en de baby de zorg vanuit beide afdelingen, met ieder hun eigen expertise, zodat moeder en kind bij elkaar kunnen verblijven. We zorgen samen voor moeder en ondersteunen samen de ouders/verzorgers bij de zorg voor het kind. Deze zogenaamde ‘gezinsgerichte zorg’ heeft positieve effecten op het tot stand komen en houden van de binding tussen moeder en kind, wat essentieel is voor de ontwikkeling voor later. Ook de rest van het gezin wordt bij de zorg betrokken; in overleg kan de partner op de gezinskamers op de kraamafdeling eveneens blijven slapen. Dit is helaas nog niet mogelijk op Neonatologie. We streven ernaar om dit in het Centrum voor Vrouw en Kind wel mogelijk te maken.

Rijnstate beschikt nu over twaalf gezinskamers, waarvan er negen op kraamafdeling gesitueerd zijn en sinds kort drie op afdeling Neonatologie. In principe mag iedereen na de geboorte van de baby maximaal acht dagen gebruik maken van een gezinskamer, als deze beschikbaar is. Afhankelijk van de medische indicatie en zorgzwaarte van moeder of kind wordt de keus gemaakt op welke afdeling het gezin het beste kan verblijven.

Let op: bouwwerkzaamheden kraamafdeling vanaf mei 2019
Rijnstate bouwt aan een nieuw Centrum voor Vrouw en Kind. Door deze werkzaamheden heeft onze kraamafdeling minder ruimte ter beschikking. Hierdoor kan het voorkomen dat de partner niet kan blijven slapen. Per dag wordt gekeken hoeveel bedden er vrij zijn en of partners kunnen blijven slapen. Moeder en kind kunnen wel zo veel mogelijk bij elkaar verblijven. 

Over het Rijnstate Centrum voor Vrouw en Kind
Het Rijnstate Centrum voor Vrouw en Kind heeft allemaal gezinskamers waar moeders samen met hun baby verzorgd worden. Partners mogen blijven, ook als je nog niet bevallen bent. De gezinskamers hebben een moderne uitstraling die gezinsgerichte zorg ondersteunen en voor privacy en comfort zorgen. Alle verloskamers in het nieuwe Rijnstate Centrum voor Vrouw en Kind hebben de beschikking over een bad. Een aantal verloskamers heeft een speciaal bevalbad. In het voorjaar van 2020 nemen we het eerste deel van het Rijnstate Centrum voor Vrouw en Kind in gebruik en medio 2021 het totale centrum.

Meer weten over de bouwplannen van Rijnstate: www.rijnstate.nl/bouw

Kosten

Voor moeder en kind kost het verblijf in een gezinskamer niet meer dan een normale ziekenhuisbevalling. Het verblijf in de gezinskamer voor de partner kost 25 euro per dag (overnachting, gebruik van douche en toilet en drie maaltijden per dag). De dag word gerekend van 20.00 tot 20.00 uur. Bij ontslag uit het ziekenhuis tekent u een machtiging voor de betaling. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze kosten voor het verblijf van de partner, dit is afhankelijk van de polis.

Kraamsuite

Op dit moment zijn de gezinskamers nog de gewone tweepersoonskamers, die we beschikbaar stellen aan kraamvrouw en partner. In de toekomst hopen we dat deze kamers een meer huiselijke sfeer uitstralen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: