Bevallen
Verloskamer bad 2 verpleegkundigen
Laatste informatie over het coronavirus

Praktische informatie

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Tijdens de bevalling, met name de laatste periode, kan knellende kleding ongemakkelijk zijn. Het is warm op de verloskamer. Een gemakkelijk zittend T-shirt of katoenen nachthemd draagt het prettigst.

Verder is het verstandig mee te nemen:

 • schoon nachtgoed en extra ondergoed voor na de bevalling;
 • badjas en pantoffels;
 • steungevende (voedings-) BH;
 • toiletartikelen;
 • kleding voor u en de baby en mutsje voor de baby;
 • iets om te ontspannen, denk daarbij aan tijdschriften of muziek die u graag hoort;
 • uw afsprakenkaart, zorgverzekeringspapieren;
 • fototoestel en/of videocamera;
 • bidon of leeg (klein) limonadeflesje om uzelf na het plassen schoon te spoelen met water.

Aangifte van uw kind

De geboorte van uw kind moet u binnen drie dagen aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente Arnhem. De dag van de geboorte zelf telt hierbij niet mee. Indien de laatste dag in het weekend of op een feestdag valt, kunt u aangifte op de eerstvolgende werkdag doen. De vader of de moeder doet persoonlijk aangifte. Als dit door omstandigheden niet kan, doet iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest aangifte. Degene die aangifte doet moet zich kunnen legitimeren.

Moeders die bevallen zijn in Rijnstate Arnhem (en hier op het moment van aangifte nog verblijven) kunnen voor geboorteaangifte ook terecht bij het geboorteloket in Rijnstate. Deze bevindt zich op de afdeling Obstetrie/Verloskamers, kamer 322. Op maandag en dinsdag is dit geboorteloket open van 9.00 tot 10.30 uur. Van woensdag t/m vrijdag is het loket open van 9.00 tot 10.00 uur. U moet zich hiervoor inschrijven, dus geef tijdig bij de verpleegkundige aan dat u hiervan gebruik wilt maken.

Is de moeder op het moment van aangifte doen weer thuis, dan kunt u helaas niet terecht in Rijnstate. Wij verzoeken u dan via www.arnhem.nl een afspraak in te plannen bij de burgerlijke stand van de gemeente Arnhem voor uw aangifte.

Als u getrouwd bent, wordt het kind bijgeschreven in het trouwboekje, vergeet dit dus niet mee te nemen. U kunt kiezen of u uw kind wilt inschrijven op de achternaam van de vader of van de moeder. Voor nadere informatie omtrent de keuze van de achternaam kunt u telefonisch contact opnemen met de Afdeling Burgerzaken te Arnhem, telefoonnummer 026 - 377 4710.

Als u niet getrouwd bent en het kind op de naam van de vader wilt laten inschrijven, zijn er twee mogelijkheden:

 • voordat de baby geboren wordt, gaat u met de vader naar de gemeente waar u woont en laat een erkenningsakte opmaken; mocht de vader onverhoopt voor de bevalling overlijden, dan is zijn erkenning als vader in ieder geval geregeld. U krijgt een kopie van de erkenningsakte mee. Deze moet bij de aangifte van het kind in de gemeente waar het geboren is, worden overlegd;
 • als u geen erkenningsakte heeft laten opmaken, heeft de vader bij aangifte een door u ondertekend toestemmingsformulier nodig. Het is aan te bevelen dit formulier voor de bevalling bij de gemeente op te halen.

Informeer ook uw zorgverzekeraar over de geboorte van uw kind.

Aangifte van uw overleden kindje

Voor het bijschrijven van de geboorte van uw overleden kindje bij de gemeente is een artsenverklaring nodig. U kunt deze bij ons aanvragen. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar poligynaecologie@rijnstate.nl.

onder vermelding van uw naam, geboortedatum, patiëntnummer, en de geboortedatum van uw kindje. Let op: de arts kan alleen een verklaring maken als wij uw dossier nog hebben. Was uw laatste bezoek aan ons ziekenhuis meer dan 20 jaar geleden, dan is uw dossier vernietigd (volgens de wettelijke richtlijnen). 

De artsenverklaring wordt door ons gemaakt en u kunt deze ophalen bij de poli gynaecologie. We vragen u om een identiteitsbewijs te tonen als u de verklaring komt ophalen.

Kosten bevallen in het ziekenhuis

Aan een bevalling in het ziekenhuis zijn altijd kosten verbonden. Het grootste deel wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Bij uw zorgverzekeraar kunt u informatie krijgen over de kosten en vergoedingen rond een bevalling. Informeer uw zorgverzekeraar over de geboorte van uw kind.

Parkeren

Bij Rijnstate Arnhem kunt u uw auto betaald parkeren. Lees meer over parkeren en tarieven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: