Katheters
Rijnstate polikliniek Urologie balie
Laatste informatie over het coronavirus

Urine-opvangzakken

Aan het einde van de katheter kan een urine-opvangzak worden bevestigd. Er zijn twee soorten opvangzakken, de dagzak en de nachtzak.

De dagzak

Een dagzak, ook wel beenzak genoemd, is een zak die met behulp van banden of een fixatiekous aan uw been wordt bevestigd. Om lekkage te voorkomen is het belangrijk dat u er op let dat de urine-opvangzakken goed dicht zijn.

Hoe bevestig ik de dagzak?

De slang van de beenzak kunt u op maat knippen. Eerst bevestigt u de beenzak aan uw been. Daarna hangt u de beenzak aan uw been op een plek die u prettig vindt (bovenbeen of onderbeen). Vervolgens knipt u de slang op de juiste lengte af. Let er op dat er niet te veel spanning op de slang staat of dat de slang te lang is waardoor deze kan knikken. U kunt de beenzak onder uw gewone kleding dragen. 

Dagzak katheter urologie Urine-opvangzakken - urologie Het bevestigen van de dagzak.

De nachtzak

Een nachtzak heeft meer inhoud dan een dagzak, waardoor u deze ’s nachts kunt gebruiken. U bevestigt de nachtzak onderaan de dagzak. De dagzak kan dus gewoon blijven zitten. Nadat u de nachtzak heeft bevestigd, zet u het kraantje van de dagzak open.

Nachtzak - katheter - urologie Het bevestigen van de nachtzak.

De urine loopt dan via uw dagzak in de nachtzak. Het is van belang om de nachtzak lager te hangen dan de dagzak, zodat de urine naar beneden kan stromen. U kunt daarvoor een bedhouder gebruiken.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de pagina's over:

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: