Katheters
Rijnstate polikliniek Urologie balie
Laatste informatie over het coronavirus

Eenmalige katheters

Een eenmalige katheter wordt gebruikt om uw blaas eenmalig leeg te maken of voor het toedienen van een blaasspoeling. De urine die via de katheter in de blaas komt, wordt opgevangen in een opvangzak, bakje, maatbeker of urinaal. Als u zelf katheteriseert, kan de urine ook rechtstreeks in het toilet lopen. 

Herhaaldelijk of eenmalig katheteriseren

Herhaaldelijk katheteriseren met tussenpozen (intermitterend katheteriseren) is nodig als de blaas zich niet spontaan (volledig) kan legen. De katheter wordt dan weer verwijderd als uw blaas leeg is.

Eenmalige katheterisatie of ‘CIC’ (Clean Intermittant Catheterisation) kan overal worden toegepast: op de verpleegafdelingen, de polikliniek, huisartsenpost, in de thuissituatie door een verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie of door uzelf.

Eenmalige katheter - urologie

Verschillende soorten eenmalige katheters

Er zijn verschillende soorten eenmalige katheters, waarbij er verschil is in lengte en in diameter. De katheters voor vrouwen zijn korter dan die voor mannen. De meest gangbare kathetermaat voor katheteriseren bij zowel mannen en vrouwen is diameter 14. Bij kinderen kiezen we, afhankelijk van de leeftijd, meestal voor diameter 6, 8 of 10.

Gebruiksklaar maken

Water of gel is voldoende om de eenmalige katheter gebruiksklaar te maken. Het water (uit de kraan of steriel in de verpakking) of de gel wordt aan de katheter toegevoegd. Hierdoor verandert de coating in een gladde laag. De katheter is gebruiksklaar na 30 seconden. Een aantal katheters zijn gebruiksklaar verpakt.

Katheters met steriel water

Er zijn situaties dat er geen toilet in de buurt is of dat er geen water beschikbaar is om de katheter nat te maken. Dan zijn er eenmalige katheters met een zakje met steriel water of gel in de verpakking.

Katheters met een urine-opvangzak en reservoir

Ook bestaan er eenmalige katheters waar een urine-opvangzak aan vast zit. Een los plastic urinereservoir kan om de katheter geschoven kan worden. Zo kunt u overal katheteriseren zonder extra benodigdheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: