Katheters
Rijnstate polikliniek Urologie balie
Laatste informatie over het coronavirus

Blaaskatheter via de plasbuis of buikwand

Een blaaskatheter is een dun flexibel buisje dat in uw blaas wordt gebracht. Een blaaskatheter zorgt ervoor dat urine vanuit uw blaas in een opvangzak stroomt. Het kan nodig zijn om een katheter aan te brengen na een operatie of als er urine achterblijft in uw blaas na het plassen.

Inbrengen van katheter via de plasbuis

De katheter via de plasbuis (urethrale katheter) wordt ingebracht via uw plasbuis. De verpleegkundige maakt de uitgang van uw urinebuis schoon met natte gazen. Hierna wordt een verdovende gelei in de urinebuis gespoten. Dit kan een branderig gevoel geven. De verpleegkundige brengt de katheter via de urinebuis in uw blaas. Dit kan gevoelig zijn.

Katheters - urologie

Ballon aan uiteinde katheter

Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje. De ballon zit na het inbrengen van de katheter in de blaas. Via een ventiel wordt deze ballon gevuld met 7cc water en voorkomt dat de katheter uit uw blaas valt.

Persoonlijke hygiëne

Het is belangrijk dat u zorgt voor een goede persoonlijke hygiëne. Hiermee voorkomt u infecties.
Bij vrouwen: spreid uw schaamlippen en ga met schoon nat washandje tussen de schaamlippen van voor naar achteren. Gebruik nooit talkpoeder en/of crèmes.

Inbrengen van katheter via de buikwand

De katheter via de buikwand (suprapubische katheter) wordt ingebracht onder plaatselijke verdoving. De uroloog maakt een klein sneetje in uw buik (net boven het schaambeen) en brengt zo de katheter in uw blaas. Er zit dan geen slangetje in uw plasbuis en het is dus nog mogelijk om op de normale manier te plassen.

Persoonlijke hygiëne

Heeft u een katheter via de buikwand, dan is het belangrijk om de insteekopening goed te verzorgen. Dit is de plek op uw buik waar de katheter naar binnen gaat. Een aantal adviezen:

  • Was de insteekopening elke dag met lauw water. Gebruik hierbij nooit zeep.
  • Droog de insteekopening goed af met een deppende beweging.
  • Doe hierna eventueel een steriel splitgaasje om de katheter en plakt dit vast.
  • Het is mogelijk dat er wat gelig vocht langs de katheter lekt. In dat geval raden we aan om een gaasje te blijven gebruiken om vlekken in uw kleren te voorkomen. Als de katheter niet lekt, kunt u het gaasje achterwege laten.

Extra aandachtspunten voor een katheter via de buikwand

Heeft u een katheter via de buikwand heeft met een katheterkraantje, dan kan het zijn dat u het advies heeft gekregen om eerst zelf te proberen om te plassen voordat u de blaas via het katheterkraantje leegt.

Wat als de katheter uit de buikwand valt?

Als u een katheter via de buikwand heeft en die is uitgevallen, dan moet er zo snel mogelijk binnen twee uur een nieuwe katheter ingebracht worden. Hoe langer u hiermee wacht, hoe lastiger het kan worden om de katheter weer in uw blaas te brengen. Tijdens kantooruren op werkdagen kunt u bellen naar de polikliniek Urologie op telefoonnummer 088 - 005 7705.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: