
Schildkliercentrum
Schildklierziekten komen heel veel voor. Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft een schildklieraandoening. Het kan hierbij gaan om een verstoorde functie of een afwijkende structuur van de schildklier. De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie), maar ook te langzaam (hypothyreoïdie). Bij een afwijking aan de schildklier kan het gaan om een vergroting van de schildklier (struma) of een plaatselijke verdikking (nodus). Voor een goede en snelle behandeling komt het regelmatig voor dat specialisten van verschillende disciplines u moeten onderzoeken. In het Schildkliercentrum werken deze specialisten nauw met elkaar samen.
Schildklierverpleegkundigen
In het Schildkliercentrum werken verpleegkundigen die zijn gespecialiseerd in de zorg voor schildklieraandoeningen. Naast verpleegkundige zorg geven zij ook informatie, voorlichting, begeleiding en ondersteuning tijdens de behandeling in het ziekenhuis.
Bezoek aan de polikliniek
Bij het eerste bezoek aan het Schildkliercentrum heeft u een afspraak met een schildklierverpleegkundige. Brengt u bij dit eerste bezoek een lijst mee van de medicijnen die u gebruikt. Neemt u ook de gegevens van uw huisarts en gegevens rond ziektes die u vroeger heeft gehad, mee. De schildklierverpleegkundige vraagt naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Daarna wordt bloedonderzoek gedaan. Als het nodig is, krijgt u een afspraak voor een schildklierscan.
Bij het tweede bezoek gaat u naar de endocrinoloog, eventueel samen met de verpleegkundige. Die endocrinoloog stelt een diagnose op basis van alle verzamelde gegevens. Soms krijgt u medicijnen. In sommige gevallen gaat u naar de nucleair geneeskundige voor een behandeling met radioactief jodium. Is een operatie nodig, dan gaat u naar de chirurg. Heeft u een schildklierziekte waardoor u ook oogafwijkingen heeft, dan gaat u ook naar de oogarts en soms naar de radiotherapeut. Voor de behandeling van schildklierknobbels of -cystes kunnen we u verwijzen naar de radioloog.
Contact
Het Schildkliercentrum is onderdeel van de Polikliniek Interne Geneeskunde. Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de polikliniek Interne geneeskunde via telefoonnummer 088 - 005 3003.
Geef duidelijk aan dat het om een schildklieraandoening gaat.
Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken
Onze specialisten
Nieuws
Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate is in december 2021 gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar de RFA-behandeling van goedaardige schildklierknobbels die te veel schildklierhormoon aanmaken, de RABITO-studie. RFA staat voor radiofrequente ablatie. Hierbij wordt weefsel verhit en verschrompeld via een naald die radiofrequente trillingen veroorzaakt. Deze behandeling heeft op lange termijn waarschijnlijk meer voordelen dan de huidige standaardbehandeling met radioactief jodium. Het onderzoek is een initiatief van onze afdelingen Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en Interne Geneeskunde.
Lees meer