Psychiatrie
Psychiatrie patiënt in bed en verpleegkundige aan bed

Kliniek

In sommige situaties kan een klinische opname op de afdeling Psychiatrie noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld als u vanwege een ernstige depressieve ontregeling niet meer (goed) voor uzelf kunt zorgen en tijdelijk afhankelijk bent van verpleegkundige zorg. Op de afdeling Psychiatrie nemen we ook patiënten op met zowel een ernstige psychiatrische als ernstige lichamelijke aandoening. Dit noemen we de Medisch Psychiatrische Unit (MPU). Wij richten ons op korte opname, waarin u zo snel mogelijk herstelt zodat u niet meer in het ziekenhuis opgenomen hoeft te zijn. Meestal krijgt u direct na een opname een minder intensieve vorm van behandeling, zoals dagbehandeling of poliklinische behandeling.

De kliniek bevindt zich op B01B (open afdeling) en B02A (gesloten afdeling), bestaat uit 30 bedden en is zeven dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar.

Kamers en voorzieningen

Alle kamers van de gesloten afdeling zijn eenpersoonskamers met eigen sanitair. Ook is er een mogelijkheid voor ‘rooming-in’ (verblijf van een naaste in dezelfde kamer) en een mogelijkheid voor camerabewaking (met toestemming van de patiënt). De open afdeling heeft acht tweepersoonskamers en vier eenpersoonskamers. De kamers zijn geschikt gemaakt om ook lichamelijke zorg te kunnen bieden.

Beide verpleegafdelingen hebben een huiskamer en diverse therapieruimtes. De gesloten afdeling heeft toegang tot een balkon. Hierdoor is het mogelijk voor patiënten van de gesloten afdeling om gebruik te maken van een buitenruimte.

Tussen de open en gesloten verpleegafdeling bevindt zich een flexibele zone, die we naar behoefte bij één van beide afdelingen kunnen betrekken. De centrale verpleegpost en een ontvangstbalie zorgen voor een optimaal overzicht op de afdeling en voor een prettige ontvangst voor patiënten en bezoekers.

Medisch Psychiatrische Unit

De Medisch Psychiatrische Unit (MPU) bestaat sinds 1994 en is daarmee een van de oudste MPU’s van Nederland. Landelijk is de MPU van Rijnstate een best practice op het gebied van de ziekenhuispsychiatrie. De MPU is onderdeel van de kliniek psychiatrie. Op de MPU worden patiënten gediagnosticeerd en behandeld die naast een psychiatrische ontregeling ook lichamelijke problemen hebben, waarvoor medisch-specialistisch onderzoek en/of behandeling nodig is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ernstig depressieve patiënt met een longontsteking die zowel met een antibiotica-infuus en zuurstofmasker als met specifieke psychiatrische begeleiding en antidepressiva behandeld moet worden.

Klinische behandeling

Wij diagnosticeren en behandelen vanuit een biopsychosociaal perspectief. Zowel biologische, psychologische als sociale aspecten van ziek zijn krijgen hierbij aandacht. Naast de biologische (medische) behandeling nemen patiënten op de kliniek deel aan de therapiegroepen van onze afdeling (zie onder ‘Dagbehandeling’) en is er structurele aandacht voor het betrekken van familie en andere naasten. Vanaf het begin van de klinische behandeling wordt - in goed overleg met de patiënt en naaste - nagedacht over de te verwachten aansluitende zorg na de opname. Daarbij kunt u denken aan het tijdig inschakelen van de gemeente voor verdere ondersteuning en het realiseren van eventuele doorverwijzing voor verdere behandeling bij een andere zorgaanbieder.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: