Oogheelkunde
Mevrouw met bril

Orthoptie

Wat doet een orthoptist?

De orthoptist is een paramedicus die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. Hij/zij onderzoekt de oogstand en de samenwerking van de ogen, de werking van de oogspieren, de brilsterkte, met name bij kinderen en de ontwikkeling van de gezichtsscherpte bij kinderen.

Aandoeningen en behandelingen

  • Lui oog
  • Scheelzien
  • Brilafwijking
  • Dubbel zien
  • Leesklachten
  • Hoofdpijnklachten

Eerste bezoek

Bij kinderen wordt er bij het eerste consult altijd gedruppeld om te onderzoeken wat de brilsterkte is. Bij volwassenen die het moeilijk vinden om op een subjectieve manier aan te geven wat de juiste bril voor hun is, wordt ook nog weleens gedruppeld. De druppels verwijden de pupil en veroorzaken een wazig beeld, met name bij dichtbij kijken Tevens kan er de gehele dag hinder zijn van fel licht. Op zonnige dagen wordt u geadviseerd een zonnebril mee te nemen. Voor volwassenen geldt dat het niet verstandig is om na het druppelen nog zelf met de auto naar huis te rijden.

Bekijk een filmpje over een oogonderzoek bij uw kind.

Onze orthoptisten

Orthoptisten

Boven v.l.n.r.: Mw. C.C. Blankesteijn, Mw. E.C.J. Lennartz-van der Sanden, Mw. J.E. Rebergen-van den Brink

Onder v.l.n.r.: Mw. S.A. Roorda-Meerveld, Mw. M.J.G. Meerdink-Miltenburg

Meer informatie

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: