Oogheelkunde
Mevrouw met bril

Het team

Het specialisme Oogheelkunde zorgt met tien oogartsen en een gespecialiseerd team van optometristen, orthoptisten, technisch oogheelkundig assistenten en spreekuurassistenten voor hoogwaardige oogzorg.

2 specialisten oogheelkunde in gang

Oogartsen

De oogartsen van Rijnstate zijn aangesloten bij de medische staf. Binnen deze staf functioneren veel commissies die de kwaliteit bevorderen. Ook zijn zij aangesloten bij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en de landelijke werkgroepen voor uveïtis en refractiechirurgie. Zij zijn allemaal lid van de Orde van Medisch Specialisten. Elke oogarts stelt zich onderaan de pagina aan u voor.

Orthoptisten

De orthoptist is een HBO-opgeleide paramedicus die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. Hij/zij onderzoekt de oogstand en de samenwerking van de ogen, de werking van de oogspieren, de brilsterkte, met name bij kinderen en de ontwikkeling van de gezichtsscherpte bij kinderen. De orthoptist stelt zelfstandig een behandelplan op. De orthoptisten van Rijnstate staan in het kwaliteitsregister Paramedici. Lees meer over orthoptie.

Optometristen

De optometrist is een paramedicus die verantwoordelijk is voor een gedeelte van de oogheelkunde. Hij/zij onderzoekt de ogen, meet de brilsterkte op en verricht op eigen indicatie bepaalde aanvullende onderzoeken. Ook mag een optometrist eenvoudige oogdruppels voorschrijven.

Technisch Oogheelkundig Assistenten

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) is vaak het eerste contact voor de patiënt. De TOA noteert alvast de belangrijke gegevens, doet de oogmeting, meet de oogdruk, doet zo nodig extra onderzoeken en geeft pupilverwijdende druppels. De TOA verzorgt de administratieve voorbereiding en stuurt de patiënt vervolgens door naar de oogarts. Daarnaast assisteert de TOA in sommige gevallen de oogarts bij kleine ingrepen.

Spreekuurassistenten

De spreekuurassistente zorgt o.a. voor de administratieve ondersteuning van het spreekuur. Zij ontvangt de patiënt aan de balie en meldt de patiënt aan voor het spreekuur. Indien nodig maakt zij ook de vervolgafspraken of plant de afspraak voor een voor de staaroperatie. Een deel van de spreekuurassistentes ontvangt en begeleidt de patiënten die komen voor een operatie.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: