Pijncentrum
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer
Laatste informatie over het coronavirus

Behandelingen

De behandelingen die wij uitvoeren en niet (altijd) vergoed worden, zijn:

Epidurale corticosteroïdeninjectie

Bij deze behandeling krijgt u een injectie vlakbij de vermoedelijke oorzaak van de pijn in uw wervelkanaal. Afhankelijk van de locatie van de pijnklacht kan de arts de injectie toedienen ter hoogte van uw nek, borstwervelkolom, lage rug of stuitje. Na plaatselijke verdoving van de huid brengt uw arts een naald in tot in de ruimte rondom het ruggenmerg (de epidurale ruimte). U krijgt een lokaal verdovingsmiddel (ropivacaïne) en een ontstekingsremmend middel (depo-medrol) toegediend. De behandeling kan onder röntgendoorlichting plaatsvinden.

Lees de uitgebreide folder Epidurale corticosteroïden injectie lage rug

RF-denervatie van uw facetgewrichten of uw SI-gewricht

Facetgewrichten geven de rug aan de achterzijde steun en beweeglijkheid. Het SI-gewricht vormt een verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. Na plaatselijke verdoving van de huid plaatst uw arts meerdere naalden bij de zenuwen die naar de betreffende gewrichten lopen. Soms wordt ook nog met kleine stroompjes, die u als tintelingen of kleine spierschokjes voelt, de positie van de naaldpunten gecontroleerd en na verdere verdoving verwarmd. De warmte beïnvloedt de pijngeleiding vanuit de gewrichten, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering optreedt en de zenuwtakjes voor langere tijd zijn uitgeschakeld.

Lees de uitgebreide folder RF facet of SI-gewricht

Therapeutische SI-injectie

Facetgewrichten zijn kleine gewrichten van de wervels die steun geven aan de
wervelkolom. Het SI-gewricht vormt een verbinding tussen het heiligbeen en
het bekken. Een testblokkade met behulp van een therapeutische SI-injectie is een vorm van onderzoek waarbij de anesthesioloog met behulp van naalden een kortdurende verdoving geeft aan de zenuwen van de gewrichtjes in uw wervelkolom of van het SI-gewricht om uit te zoeken of deze gewrichten een rol spelen bij uw pijnklachten.

Lees de uitgebreide folder Testblokkade van de facetgewrichten of SI-gewricht

Intradiscale injecties


Een TDD

Een TDD (Target Disc Decompression)-behandeling wordt gedaan in geval van een (relatief) kleine hernia. Het doel van de behandeling is om met behulp van hitte de hernia te doen krimpen. Na sedatie (een roesje) brengt de specialist een naald in uw tussenwervelschijf in. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Hierdoor wordt een katheter (slangetje) in de tussenwervelschijf ingebracht. De katheter komt tegen de hernia aan te liggen. Vervolgens wordt de temperatuur van de katheter opgevoerd tot 65°C. Dit veroorzaakt meestal lichte rugpijn. Op het moment dat de katheter in de juiste positie ligt en de warmtebehandeling wordt gestart, zorgen we ervoor dat u weer wakker bent, zodat u kunt aangeven wat u merkt. Daarna loopt de temperatuur elke halve minuut met 1°C op (zolang u dit kunt verdragen).
 
Lees de uitgebreide folder Warmtebehandeling bij hernia (TTD)

Nucleoplasty

De nucleoplastybehandeling is bedoeld voor patiënten die last hebben van een uitpuilende kern van een tussenwervelschijf (hernia). De bijbehorende pijn in de onderrug en het been ontstaan onder andere doordat de uitpuilende kern tegen een zenuw in de rug drukt en door lekkage van bepaalde biochemische stoffen uit de tussenwervelschijf. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. De anesthesioloog brengt onder sedatie (‘een roesje’) een naald in de kern van uw tussenwervelschijf. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Vervolgens brengt de arts een speciale elektrode in door de naald de tussenwervelschijf in. Met behulp van laagfrequente radiogolven wordt er weefsel uit de aangedane kern verwijderd. Het gevolg is dat de druk in de kern van de tussenwervelschijf wordt verlaagd, waardoor de uitpuiling zich kan terugtrekken en de druk op de zenuw afneemt. Waarschijnlijk wordt ook de lekkage van de stoffen uit de tussenwervelschijf zo minder. Hierdoor nemen uw pijnklachten af.

Lees de uitgebreide folder Nucleoplasty

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: