Oncologie

Afdeling Oncologie

Welkom op de afdeling Oncologie van Rijnstate. De afdeling Oncologie richt zich op de zorg rondom de patiënt met kanker. Op de verpleegafdeling en dagverpleging worden patiënten opgenomen voor diverse specialismen. De dagverpleging bevindt zich in het Oncologisch Centrum (route 60). Voor de verpleegafdeling volgt u route 69. Hier leest u informatie over de afdeling en over het team dat u verpleegt.

De Dagbehandeling 

Op de Dagbehandeling krijgen patiënten verschillende vormen van chemotherapie en immunotherapie toegediend voor diverse vormen van kanker. Ook krijgen patiënten hier bloedtransfusies en medicatie via een infuus en/of injectie. Op de Dagbehandeling voert de oncologieverpleegkundige kleine handelingen uit.

De dagverpleging in Arnhem bestaat uit zestien opnameplekken, verdeeld over acht stoelen en acht bedden.  

De verpleegafdeling 

Op de verpleegafdeling worden patiënten onderzocht, behandeld en begeleid door een team van verschillende hulpverleners. De klinische afdeling heeft twintig bedden. Deze bedden zijn verdeeld over één- en tweepersoonskamers.

Visie op zorg 

Op de afdeling streven we ernaar om zoveel mogelijk patiëntgericht te verplegen: we zien iedere patiënt als een individu met eigen wensen en behoeften en bieden zorg op maat. We vinden het belangrijk dat de patiënt voor zichzelf kan zorgen (zelfredzaamheid). Wij willen dat graag bevorderen. Daarom stimuleren we zelfzorg en betrekken we mantelzorgers in het zorgproces. Wanneer u niet zelfredzaam bent, ondersteunt en adviseert het verpleegkundig team u graag. 

'Reactiverend ziekenhuis'

In 2022 opende onze nieuwe verpleegafdeling, waar het concept 'Reactiverend ziekenhuis' is toegepast. Hiermee bieden wij patiënten een actiever verblijf in het ziekenhuis, dat niet alleen is gericht op in bed liggen. Op de afdeling is een aantal ruimtelijke aanpassingen gedaan die beweging stimuleren. Er zijn meer gezamenlijke ruimtes, waar u alle mogelijkheden heeft om te bewegen of juist te ontspannen. Ook is er veel aandacht voor goede voeding.

Beweging 

Om te voorkomen dat uw spierkracht vermindert tijdens uw opname, is het belangrijk dat u zo veel mogelijk blijft bewegen. Vraag uw bezoek om goede schoenen, dagelijkse kleding en eventueel uw hulpmiddel (rollator of stok) mee te nemen. Dan kunt u in de gang wandelen.

Fysiotherapeut
De fysiotherapeut wordt bij uw opname betrokken. Het doel van fysiotherapie is om u beter te laten bewegen of het bewegen op peil te houden, zodat u uw dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk kunt uitvoeren. De fysiotherapeut geeft u vooral oefentherapie, voorlichting en begeleiding. 

Beweeguurtje
Het beweeguurtje is een lichamelijke activiteit op de afdeling waar de patiënt aan kan deelnemen. De fysiotherapeut besluit in samenspraak met de verpleegkundige of u deel kunt nemen aan het beweeguurtje. Dit hangt af van de afspraken, behandeling en uw persoonlijke situatie. Het beweeguurtje vindt twee keer per week plaats tussen 9.00 en 12.00 uur. We raden u aan om tijdens het beweeguurtje gemakkelijke kleding aan te trekken, zoals een joggingbroek en gymschoenen.

Oefenmateriaal en hulpmiddelen
Op de verpleegafdeling zijn diverse hulpmiddelen en oefenmaterialen beschikbaar om uw conditie tijdens uw verblijf op peil te houden. Zo kunt u gebruik maken van het fietslabyrint. Hiermee kunt u interactieve fietstochten door steden en natuurgebieden in binnen- en buitenland maken. Het beeldscherm waarop de routes worden getoond, is aangesloten op een hometrainer. In overleg met de fysiotherapeut wordt mogelijk aanvullend oefenmateriaal aangeboden, gericht op de patiënt.

Voeding

Uw ziekte en de behandeling van uw ziekte vragen veel van uw lichaam. Als u ziek bent, heeft u voeding met voldoende energie en voedingsstoffen nodig. Zo houdt u uw conditie zo goed mogelijk en werkt u aan een stabiel lichaamsgewicht. Hierdoor ondergaat u de behandeling waarschijnlijk beter en herstelt u beter. Wij hebben aandacht voor uw voedingsgebruik. Als het nodig is, betrekken we een diëtist bij uw opname om uw voedingsgebruik in kaart te brengen. 

Het afdelingsrestaurant

In het afdelingsrestaurant kunt u maaltijden (ontbijt, lunch, diner), dranken en tussendoortjes bestellen en nuttigen. Afhankelijk van uw conditie loopt u zelf of samen met de verpleegkundige naar het afdelingsrestaurant om uw maaltijd te bestellen en/of op te halen. Wanneer u door uw ziekte of behandeling niet in staat bent om naar het afdelingsrestaurant te gaan, komt de service-assistent bij u. Vindt u het fijn om samen te eten? Tegen een kleine vergoeding is het mogelijk dat uw bezoek 's avonds mee-eet.

Ontspanning

Naast de behandeling en het verminderen van bijbehorende klachten hebben wij ook aandacht voor ontspanning op de afdeling. Ontspanning kan helpen om u rustiger te voelen en biedt afleiding tijdens moeilijke periodes. De afdeling heeft een wellness badkamer. U kunt tijdens uw opname in overleg met uw verpleegkundige gebruik maken van de badkamer.

De huiskamer op de afdeling Oncologie

Overnachten 

Als het gewenst is dat uw familie of naasten continu aanwezig zijn, dan kunnen zij gebruikmaken van een familiekamer. In bepaalde omstandigheden kunnen ze gebruikmaken van een logeerkamer in het Oeverhuis in Rijnstate Arnhem. Hier leest u meer over Het Overhuis

Naar huis 

Als u weer naar huis kunt, overlegt uw arts dat meestal 24 uur van tevoren met u. De verpleegkundige of arts bespreekt vóór uw vertrek de nazorg met u. De vervolgafspraken en medicijnen worden met u doorgenomen. Ook wordt de medicijnlijst naar uw eigen apotheek of de ziekenhuisapotheek gestuurd. Hier kunt u na ontslag uit het ziekenhuis de medicijnen ophalen. De arts informeert ook de huisarts, meestal schriftelijk met een ontslagbrief. Daarin staan alle gegevens over uw behandeling en de nazorg. 

Verzorging thuis 

Als u denkt dat u na uw opname niet genoeg opvang of verzorging thuis heeft, bespreek dit dan met de verpleegkundige. Wij kijken dan samen met u naar een oplossing. Het is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk bespreekt.

Medewerkers op de afdeling 

Het afdelingsteam bestaat uit: 

  • hoofd zorgteam
  • specialisten
  • afdelingsartsen
  • coassistenten
  • verpleegkundig specialisten
  • (oncologie)verpleegkundigen
  • leerling-verpleegkundigen/stagiaires
  • afdelingssecretaresse
  • facilitair assistenten
  • serviceassistenten
  • vrijwilligers

Het team werkt nauw samen met zorgverleners uit andere vakgebieden, zoals Diëtetiek, Geestelijke verzorging, Fysiotherapie, Logopedie en Centrum voor Ondersteunde en Palliatieve Zorg (COPZ). 

Hoofd zorgteam 

Het verpleegkundig team staat onder leiding van één afdelingshoofd. 

Specialisten

De specialisten die werkzaam zijn op de afdeling Oncologie zijn oncologen, hematologen, longartsen, KNO-artsen en kaakchirurgen. Zij dragen de eindverantwoordelijkheid voor de zorg. 

Afdelingsartsen 

De afdelingsarts coördineert en voert de medische zorg op de afdeling uit. Dit gebeurt onder toezicht van een specialist. Deze specialist is hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor de medische zorg voor de patiënten op de afdeling. De verpleegkundige kan op uw verzoek een persoonlijk gesprek regelen met uw hoofdbehandelaar, samen met uw familie. Het kan ook zijn dat de arts u uitnodigt voor een gesprek. De afdelingsarts loopt op werkdagen tussen 8.45 en 11.00 uur visite met de verpleegkundige. 

Coassistenten

In Rijnstate werken coassistenten: studenten Geneeskunde in het vijfde of zesde jaar van hun studie. In het ziekenhuis doen zij praktijkervaring op. 

(Oncologie)verpleegkundigen 

Op de afdeling zijn of worden alle verpleegkundigen opgeleid tot oncologieverpleegkundigen. Dit houdt in dat zij een specialisatie hebben gevolgd over de zorg voor de oncologische patiënt. Met vragen en/of problemen kunt u altijd bij hen terecht. Zij zijn verantwoordelijk voor de coördinatie en continuïteit van de verpleegkundige zorgverlening. 

Leerling-verpleegkundigen/stagiaires 

Op de afdeling lopen diverse leerlingen en stagiaires. Zij volgen een opleiding tot verpleegkundige of oncologieverpleegkundige. Zij staan altijd onder toezicht van een gediplomeerd verpleegkundige.

Afdelingssecretaresse 

De afdelingssecretaresse verzorgt tijdens uw opname alle administratie. 

Facilitair assistent 

De facilitair assistenten houden de afdeling schoon en maken de bedden op van patiënten die uit bed mogen/kunnen. Als u niet (zelfstandig) uit bed kunt, helpt de verpleegkundige bij het opmaken van uw bed.

Service-assistent

Op de afdeling zijn twee service-assistenten aanwezig. U kunt bij hen terecht met uw wensen en vragen over het eten en drinken. 

Vrijwilligers
De vrijwilligers op de afdeling worden ingezet om u uit bed te helpen en naar het afdelingsrestaurant of beweeguurtje te brengen.

Algemene informatie 

U mag uw mobiele telefoon gebruiken in het ziekenhuis. In het ziekenhuis kunt u gebruikmaken van gratis wifi via de hotspot van KPN. U selecteert dit netwerk en logt in op de website waar u dan terechtkomt. Hiervoor heeft u geen toegangscode nodig. 

U heeft geen televisie meer bij uw bed. In de woonkamer hangt een televisie. Als u hier geen gebruik van wilt of kunt maken, moet u zelf een laptop of tablet/iPad meenemen om televisie te kijken. 

Mijn Rijnstate 

Mijn Rijnstate is de beveiligde website voor onze patiënten. Hier kunt u allerlei zaken rond uw behandeling bij Rijnstate inzien en regelen. U logt in op Mijn Rijnstate met uw DigiD. Meer informatie over Mijn Rijnstate leest u op onze website. 

Bezoektijden

Bezoek op de verpleegafdeling is welkom van 14.00 tot 15.00 uur en van 17.30 tot 20.00 uur. Er mogen maximaal twee bezoekers per patiënt op de kamer zijn. Als u meer bezoekers heeft, ga dan naar de lounge op de afdeling of het afdelingsrestaurant. 

Contactpersonen

De verpleegkundige vraagt u tijdens het opnamegesprek om de gegevens van uw contactpersonen. Alleen deze contactpersonen kunnen informatie over u krijgen. Als er vragen zijn, kunnen uw contactpersonen deze stellen aan de verpleegkundige. Ze kunnen deze stellen tijdens het bezoekuur of ze kunnen bellen (na 11.00 uur). 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: