Verpleegafdeling Neurologie
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Wie komt u tegen op de verpleegafdeling?

Afdelingsteam 

Het afdelingsteam bestaat uit verpleegkundigen, een afdelingshoofd, ondersteunende medewerkers en paramedici (dat zijn zorgverleners die letterlijk ‘naast de dokter’ werken). Hieronder vindt u een korte omschrijving van alle functies binnen het afdelingsteam. 

Afdelingshoofd 

Het verpleegkundig afdelingshoofd heeft de leiding over de verpleegafdeling Neurologie. Zij heeft de eindverantwoordelijkheid over de verpleegkundige zorg op de afdeling. 

Verpleegkundigen 

De verpleegkundigen op de verpleegafdeling Neurologie werken volgens het systeem van geïntegreerde verpleging. Dit betekent dat een verpleegkundige verantwoordelijk is voor alle zorg rond de patiënten die hem of haar zijn toegewezen. Gedurende de dag-, avond- en nachtdienst is steeds een verpleegkundige voor een aantal patiënten verantwoordelijk.
De verpleegkundigen op de verpleegafdeling Neurologie zijn getraind in neuro-revalidatie. Ze overleggen dagelijks met elkaar en met de arts, zodat de verpleegkundige die u verpleegt goed op de hoogte is van uw gezondheidstoestand. Met vragen kunt u bij de verpleegkundige terecht die verantwoordelijk is voor uw kamer. De namen van de verpleegkundigen die op dat moment aanwezig zijn, staan op het witte bord tegenover de teampost.

Voedingsassistenten 

De voedingsassistenten delen het eten en drinken rond en bespreken de keuze van de maaltijden met u. Als u wensen, vragen of klachten heeft op het gebied van de voeding, kunt u bij een van hen terecht.
Binnen Rijnstate gaat het personeel uiterst zorgvuldig om met het eten dat u krijgt. De voedingsassistenten houden zich aan alle regels die hiervoor zijn opgesteld. Daarnaast is het belangrijk dat ook u weet hoe u het beste kunt omgaan met voeding die u van ons krijgt en met eventueel meegebrachte etenswaren. Zo helpt u mee te voorkomen dat u ziek wordt door ‘besmet’ voedsel te eten. Als u dat wilt kunt u aan de voedingsassistenten u een folder met adviezen over voedselveiligheid vragen. 

Afdelingsassistenten 

De afdelingsassistenten houden de afdeling schoon en maken de bedden op van de patiënten die uit bed mogen. 

Afdelingssecretaresse 

De afdelingssecretaresse verzorgt tijdens de opname alle administratie. Omdat zij opdrachten moet verwerken heeft zij toegang tot uw medisch dossier. 

Fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en revalidatiearts

Deze therapeuten zijn nauw verbonden met de verpleegafdeling Neurologie. Zij vervullen een belangrijke rol in het revalidatieproces en horen bij het behandelteam. De neuroloog is hoofdbehandelaar binnen het behandelteam. 

  • De revalidatiearts begeleidt het traject van het ziekenhuis naar het vervolgtraject binnen de revalidatie. Ook beoordeelt de revalidatiearts mede of u voor het na-traject naar een revalidatiecentrum gaat of naar een revalidatieplek in een verpleeghuis. Ten slotte geeft de revalidatiearts ook advies over poliklinische revalidatie.
  • De logopedist onderzoekt en behandelt stoornissen op gebied van het aangezicht, spreken, taal en slikken. Afhankelijk van het soort stoornis en de ernst ervan stelt zij een behandelplan op. De therapie bestaat bijvoorbeeld uit: sliktraining, verminderen van woordvindproblemen of duidelijk leren spreken. Het doel van de behandeling is om u weer zo communicatief mogelijk te maken en het slikken te verbeteren.
  • De fysiotherapeut behandelt voornamelijk stoornissen in houding en beweging. Eerst wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan. Daarna wordt de behandeling afgestemd op de problematiek die is gevonden. Afhankelijk van wat voor u mogelijk is, bestaat de therapie uit oefentherapie op bed, zittende oefentherapie, staande oefentherapie en als het kan lopende oefentherapie. Het doel van de behandeling is u weer zelfstandig te laten functioneren.
  • De ergotherapeut houdt zich bezig met het vergroten van uw zelfstandigheid bij dagelijkse activiteiten. Eerst worden de gevolgen van de beroerte op het lichaam en die op de werking van de hersenen (neuropsychologische gevolgen) in kaart gebracht. De behandeling wordt hier op afgestemd. U gaat bijvoorbeeld de aangedane arm-/handfunctie trainen, leren rijden met een rolstoel of opnieuw leren wassen en aankleden. 

Als het nodig is worden nog andere behandelaars betrokken bij het revalidatietraject. Denk hierbij aan: 

  • diëtist
  • maatschappelijk werk 
  • geestelijke verzorging 
  • palliatief team 
  • transferfunctionaris
    Toelichting: de verpleegkundige van de afdeling overlegt met u wat voor zorg u nodig heeft als u uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Als u zorg nodig heeft, meldt zij u aan bij het Transferbureau van Rijnstate. De transferfunctionaris regelt zaken voor u, zoals een indicatiestelling of een aanmelding bij een verpleeghuis of de thuiszorg.

Medisch behandelteam 

Het medisch behandelteam bestaat uit neurologen, specialisten in opleiding, coassistenten en zo nodig andere specialisten (bijvoorbeeld de revalidatiearts). Hieronder vindt u een korte omschrijving van alle functies binnen het medisch team. 

Neuroloog 

De neuroloog die u behandelt, draagt de eindverantwoordelijkheid over de medische zorg voor u.

Hoofdbehandelaar 

Uw hoofdbehandelaar is de medisch specialist die verantwoordelijk voor u is tijdens uw opname. Dit kan een andere arts zijn dan de specialist die u kent van de polikliniek of de arts die u opgenomen heeft.
Is uw hoofdbehandelaar niet aanwezig, dan neemt een collega van hetzelfde specialisme de verantwoordelijkheid over.
Soms is het wenselijk dat u wordt onderzocht en/of behandeld door verschillende specialisten. Zij adviseren dan uw behandelend neuroloog over bepaalde aspecten van uw ziekte of algehele toestand. Soms dragen zij zorg voor een deel van de behandeling. Het is mogelijk dat de neuroloog de hele behandeling overdraagt aan een andere specialist. Het gevolg kan zijn dat u wordt overgeplaatst naar een andere afdeling.

Arts-assistent 
Arts-assistenten zijn afgestudeerde artsen. Zij hebben de dagelijkse verantwoordelijkheid voor de medische zorg op de afdeling onder leiding van de neuroloog. Dit betekent dat u als patiënt het meeste contact hebt met de arts-assistent. Vaak is de arts-assistent in opleiding tot specialist.

Coassistenten 

Coassistenten zijn studenten Geneeskunde. Zij zijn in opleiding tot arts.

Opleidingsafdeling  

Op de verpleegafdeling neurologie staat het leren en ontwikkelen centraal. Op de afdeling leiden we mbo- en hbo-verpleegkundigen op. Dit gebeurt onder toezicht van een gediplomeerd verpleegkundige.  

Tijdens hun opleiding is het belangrijk om het beroep in de praktijk te leren en patiënten te helpen. U kunt deze groep tegenkomen. De werkbegeleiders, praktijkopleider en teammanager van de afdeling houden de voortgang van de stagiairs en leerlingen op de afdeling in de gaten.  

Wat merkt u ervan?  

Voor u betekent het dat u, naast verpleegkundigen, ook te maken kunt krijgen met stagiairs en leerlingen (zij-instromers).   

In het begin van de stages of leerperiode verpleegt de stagiair en leerling u samen met een gediplomeerd verpleegkundige. Later in de stage voert de stagiair of leerling taken zelfstandig uit. Dat hangt af van het leerjaar en de werkervaring. Wel staat er op de achtergrond altijd een gediplomeerd verpleegkundige klaar om mee te helpt als dat nodig is. 

De verpleegkundige blijft eindverantwoordelijk voor de verpleegkundige taken. Hierdoor zal de verpleegkundige altijd toezicht houden op de zorg die we bieden. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: