Specialismen

Neonatologie

Het specialisme neonatologie houdt zich bezig met de problemen van pasgeboren kinderen. Op de afdeling Neonatologie worden te vroeg geboren baby’s behandeld, baby’s die te licht van gewicht zijn of die het moeilijk hebben gehad tijdens of na de geboorte. Ook liggen hier baby’s die ziek zijn en daarom extra zorg nodig hebben.

Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare zuigelingen met ernstige meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Over intensieve zorg voor pasgeborenen

High Care

De afdeling High Care (HC) biedt acute opvang direct na de geboorte van een baby en levert specifieke zorg aan de zieke pasgeborenen. Het is een ruimte waar alle baby’s in couveuses of wiegjes bij elkaar verblijven. Op de High Care zijn altijd verpleegkundigen aanwezig die ondersteunen in acute en/of specifieke zorg voor de baby en waarbij de lichaamsfuncties van de pasgeborenen worden bewaakt en zo nodig ondersteund. Ouders kunnen direct om hulp vragen en er is altijd iemand die op hun kindje let. Ouders ervaren deze aanwezigheid vaak als prettig.

De High Care brengt met zich mee dat er veel omgevingsgeluiden zijn van apparaten (bijvoorbeeld monitoren, infuuspompen, enzovoorts). Ook kunt u als ouder(s)/verzorger(s) worden geconfronteerd met de acute zorg die soms behoorlijk indrukwekkend kan zijn.

Medium Care

Op de afdeling Medium Care (MC) liggen de pasgeboren baby’s met z’n tweeën of drieën op een kamer. De Medium Care heeft eenpersoonskamers voor kinderen die vanwege infecties of om andere redenen apart moeten liggen en waarbij het kan voorkomen dat de lichaamsfuncties bewaakt worden. Op de Medium Care liggen de kinderen meestal in een wieg. Op de Medium Care zijn de verpleegkundigen niet continu op de kamers.

Gezinsgerichte zorg

We doen er alles aan om gezinsgerichte zorg te bieden binnen de faciliteiten die we nu tot onze beschikking hebben. Dit doen we om de binding van moeder en kind optimaal te kunnen laten plaatsvinden. Zo hebben wij binnen Rijnstate twaalf gezinskamers beschikbaar waar (zieke) moeder en (zieke) baby in één ruimte worden verzorgd en bij elkaar kunnen blijven. De partner kan veelal (tegen een kleine vergoeding) ook op de kamer overnachten. Drie van deze gezinskamers zijn gesitueerd op de afdeling Neonatologie.

Webcam

Als u net bevallen bent wilt u het liefst 24 uur per dag bij uw kindje zijn. Helaas is dat niet altijd mogelijk omdat uw kindje bijvoorbeeld op de High Care ligt. Naast onze twaalf gezinskamers bieden wij u daarom de mogelijkheid om uw baby via een beveiligd internetsysteem 'live' te bekijken. Regelmatig aanwezig zijn bij uw kindje is natuurlijk het allerbeste, het volgen van uw kindje via de webcam is daarbij een mooie aanvulling.

Beperkt aantal camera’s

Op de afdeling Neonatologie High Care is in principe bij elk bed een webcam, bij de afdeling Medium Care hebben de meeste kamers een webcam.

Cursus EHBO bij zuigelingen en kinderen

Ieder jaar belanden er duizenden kinderen op de Spoedeisende Hulp door ongelukken die in en rondom het huis gebeuren. Als ouder kunt u eerste hulp aan uw kindje verlenen en erger letsel voorkomen. Wilt u weten hoe u dit het beste kunt doen? Livis biedt verschillende cursussen aan.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
Marlous Scholten vroeggeboorte

Na een zwangerschap van slechts 30 weken en één dag beviel Marlous Scholten (28) op 9 maart 2017 van Jens. Door een zwangerschapsvergiftiging werd het jongetje tien weken te vroeg geboren. Beiden kenden een moeilijke start, maar kwamen er uiteindelijk goed doorheen.

Lees meer ofBekijk alle patiëntervaringen

Intensieve zorg voor pasgeborenen

Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare pasgeborenen met ernstige enkel- of meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: