
Medische Microbiologie & Immunologie
Medisch Microbiologisch en Immunologisch Laboratorium (MIL)
Het Medisch Microbiologisch en Immunologisch Laboratorium (MIL) verricht onderzoek naar infectieziekten en auto-immuunziekten. Voorbeelden zijn: griep, reuma, HIV, tuberculose en malaria. Als u voor onderzoek bij uw huisarts, verloskundige, een gezondheidsinstelling of specialist in het ziekenhuis bent geweest, kan het zijn dat er bloed bij u wordt afgenomen. Het is ook mogelijk dat u zelf lichaamsmateriaal (urine, sputum, feces of pus) naar het MIL moet brengen.
Onderzoek
Op het laboratorium wordt uw lichaamsmateriaal onderzocht. Medewerkers van het laboratorium kijken of er virussen, bacteriën, parasieten of schimmels inzitten die een infectie of ziekte veroorzaken. Het onderzoek gebeurt op verschillende manieren, zoals het op kweek zetten van materiaal of maken van preparaten.
Uitslag
Via uw arts of huisarts ontvangt u de uitslag van het onderzoek. De meeste uitslagen zijn na drie dagen al bekend. Sommige uitslagen laten langer op zich wachten. Dit hangt ervan af hoe snel een micro-organisme zich openbaart. De TBC-bacterie groeit bijvoorbeeld pas na zo’n drie weken. In dat geval zult u langer op de uitslag moeten wachten.
ISO geaccrediteerd
Het Medisch Microbiologisch en Immunologisch Laboratorium (MIL) van Rijnstate is ISO 15189 geaccrediteerd. De ISO 15189 accreditatie omvat de internationale richtlijn voor een kwaliteitsmanagementsysteem voor medische laboratoria. Met een ISO 15189 accreditatie geeft de Raad voor Accreditatie (RvA) aan dat er een gerechtvaardigd vertrouwen is in de laboratoriumresultaten van het MIL. Kijk voor meer informatie op www.rva.nl.

ZekerWeten, diagnostiek@rijnstate
Diagnostische onderzoeken die voor u worden aangevraagd door een huisarts of verloskundige voeren we uit onder de naam ZekerWeten, diagnostiek@rijnstate. Kijk voor meer informatie op www.zekerweten.nl.
