Specialismen
Longfunctietest bij Rijnstate

Longgeneeskunde

Het specialisme Longgeneeskunde houdt zich bezig met onderzoek, behandeling en preventie van longaandoeningen. U kunt hierbij denken aan astma en COPD (longemfyseem en bronchitis), maar ook aan infecties zoals longontsteking en tuberculose. Ook een klaplong en sarcoïdose zijn veel voorkomende longaandoeningen. Verder is het behandelen en begeleiden van longkankerpatiënten een groot onderdeel van het specialisme. De longartsen binnen Rijnstate zijn ook gespecialiseerd in slaapapneu (een stokkende adem in tijdens het slapen).

Binnen het specialisme Longgeneeskunde bevinden zich:

  • Polikliniek Longgeneeskunde
  • Polikliniek Longfunctie
  • Verpleegafdeling Longgeneeskunde

Eigen specialisatie

Op diverse locaties van Rijnstate werken zeven longartsen. De longartsen behandelen alle voorkomende longziekten en hebben daarbij hun eigen specialisatie.

Longartsen in opleiding

In Rijnstate Arnhem werken ook longartsen in opleiding. Dit zijn afgestudeerde artsen die een opleiding volgen tot specialist. Zij voeren, onder supervisie van een longarts, zelfstandig behandelingen en ingrepen uit en zijn daartoe bevoegd. Het opleidingskarakter van de locatie Arnhem zorgt dat altijd de nieuwste kennis in huis is en dat de patiënten volgens de nieuwste behandelmethoden en inzichten worden geholpen.

De verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist is opgeleid om taken van de arts over te nemen bij patiënten met COPD, astma en/of OSAS. Zij werkt op verpleegkundig en medisch gebied. Onder toezicht van een medisch specialist doet zij medische verrichtingen en controles. Zij bespreekt uitslagen met de patiënt en stelt samen met de specialist behandel- en zorgplannen op. Als het nodig is, vraagt zij een medisch specialist om raad. Verder verzorgt zij aanvragen voor onderzoek en behandeling. De verpleegkundig specialist is bereikbaar voor vragen en problemen van patiënten, maar ook voor interne en externe hulpverleners en instanties. Zij speelt een belangrijke rol bij de samenwerking met huisartsen en zorginstellingen zoals de thuiszorg en verpleeginstellingen. Tot slot werkt de verpleegkundig specialist aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: