Specialismen
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Klinische fysica

Een klinisch fysicus is een expert op het snijvlak van natuurkunde en geneeskunde en houdt zich vooral bezig met de toepassingen van medische apparatuur en fysische technieken in de zorg. In Rijnstate zijn daarvoor drie klinisch fysici werkzaam die samen afdelingen zoals radiologie en intensive care ondersteunen.

In een ziekenhuis wordt heel veel medische apparatuur gebruikt voor onderzoek (zoals CT-scanners, echo-apparaten en MRI-scanners) en behandeling (zoals lasers en beademingsapparatuur). Apparatuur wordt steeds nauwkeuriger én ingewikkelder.

Wat doen klinisch fysici?

Een klinisch fysicus is specialist op het gebied van medische apparatuur. Zij begrijpen precies hoe een apparaat werkt, ondersteunen (de medisch specialist) bij het op de juiste manier inzetten van medische technologie en ze adviseren over veiligheids- en kwaliteitseisen van de apparatuur.

  • Advies bij investeringsbeleid en aanschaftrajecten. De klinisch fysici zorgen ervoor dat al vanaf de eerste plannen gekeken wordt naar veilige toepassing van nieuwe apparatuur en technieken.
  • Controle op doorlopende kwaliteitsborging. De klinisch fysici zien erop toe dat nieuwe apparatuur zorgvuldig geïntroduceerd wordt voordat deze voor het eerst wordt gebruikt. Daarnaast stellen ze kwaliteitsprogramma’s op om de kwaliteit ook tijdens het gebruik door de jaren heen in de gaten te houden.
  • Ondersteuning van medewerkers. Medische technologie wordt steeds complexer. Vanuit technisch inzicht ondersteunen de klinisch fysici de medewerkers om de nieuwste technieken zo optimaal mogelijk in te zetten.
  • Toezicht op gebruik van röntgen- en andere vormen van straling. Het gebruik van straling kent veel nuttige toepassingen in de gezondheidszorg, maar straling kan ook schadelijk zijn. Met kennis van de achterliggende natuurkundige principes zien de klinisch fysici toe op veilig gebruik van straling met zo laag mogelijke doseringen.

Wat kunt u verwachten?

De klinisch fysici hebben weinig direct contact met patiënten, zij ondersteunen de medisch specialisten en medewerkers van Rijnstate. Door het werk van de klinisch fysici worden de kwaliteit en veiligheid van medische apparatuur waarmee u onderzocht of behandeld wordt verhoogd. Mocht u vragen hebben over (röntgen)straling of de medische apparatuur dan kunt u die via uw behandelend specialist aan ons stellen.

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: